IZLET – 25.2.2018. – KRČKI MASLINICI

IZLET – 25.2.2018. – KRČKI MASLINICI
KRČKI MASLINICI
25.02.2018.g. – nedjelja

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta izlet može biti odgođen ili otkazan.

 

Polazak osobnim automobilima u 8 sati s parkinga na obali iz Crikvenice

Vozimo se do  prije kružnog toka na Dunatu i ulaska u Punat (oko 45 minuta). Tu  parkiramo aute, a ovdje nas čeka i domaćin izleta, Milena Kopanica.  

Crkvica sv.Dunata je uz crkve u Zadru i Ninu jedna od najznačajnijih spomenika starohrvatske arhitekture. Ne može se sa sigurnošću utvrditi vrijeme njezine izgradnje.Prema nekima izgrađena je u 9. stoljeću, ali , na informativnoj ploči uz crkvicu stoji kako je napravljena tek u 12. stoljeću Križnog je tlocrta, s kupolom nad središnjim dijelom. Današnji izgled nedvojbeno se bitno razlikuje od nekadašnjeg. Izvana je bila obložena klesanim kamenom, što se danas vidi još samo pri dnu. Vjerojatno je iznutra bila ukrašena mozaicima ili freskama.

Krećemo od parkirališta kod Dunata nogostupom prema Korniću, skrećemo lijevo prema Lokviću i dalje na maslinarsku stazu najprije prema zapadu, zatim sjevernije do izlaza na lakmartinski prolaz, idemo prema Lakmartinu, pa prema Muraju. Dalje pored groblja Kornić, klancem do gornjeg ulaza na trim stazu s kojom se onda spuštamo natrag do cilja na Dunatu. Malo uz maslinike, pa uzbrdo, nizbrdo, za nekih 4 sata hoda obići ćemo ovaj lijepi dio otoka Krka.

Poslije završetka hoda, prijedlog je otići u Bistro Riva u Puntu na maneštru s kobasicama (35 kn)

Fotografija: Stjepan Janeković, PD Obzova,Krk

 

Start i cilj: Dunat

Oprema: standardna planinarska – gojzerice, štapovi, okrjepa iz ruksaka

Trajanje hoda: oko 4 h, 12-13 km

Kondicijska zahtjevnost: lagano, tehnička zahtjevnost: nezahtjevno

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

 

(Visited 63 times, 1 visits today)

Jedan odgovor na “IZLET – 25.2.2018. – KRČKI MASLINICI”

  1. Tanja says:

    ODGOĐENO!
    Zbog zatvorenog NP Plitvice i hladnoće s burom ovaj vikend, mjenjamo plan izleta.
    25.2. se ne ide u šetnju krčkim maslinicima. Na Krk ćemo, nadam se boljim uvjetima, otići 4.3. – sve ostaje kao i prije napisano.
    Za Plitvice nam preostaje datum 25.3. (za ranije nema busa za rezervirati) i nadajmo se da će se do onda snijeg malo otopiti

Ostavi komentar: