STRILEŽ

Priča o osnivanju

Vlado (Vladimir Savić) i ja smo u početku mislili da organizacija u formalnom smislu i nije potrebna. Planinarili smo i bez nje. Ali, organizacija je osigurala i markirane staze i literaturu za pokretanje planinarskih pohoda bez kojih bi sigurno sebe doveli u nezgodne i opasne situacije. Morali smo priznati jedan drugom da je postojanje planinarske organizacije nužno. Ali pravi poticaj za približavanje planinarskom savezu dali su doživljaji koje smo iskusili planinarenjem i ljepote koje smo vidjeli, pa sve to poželjeli prenijeti drugima.

Počeli smo planinariti 1984. godine i u toj godini ostvarili uspon na Kolovratske stijene (1091 m), prošli Kapelskim planinarskim putom i obišli planinarsku obilaznicu srednjeg Velebita – Velebno, te izvršili zimski uspon na Ričičko bilo (1286 m). Kada je sazrela želja za ulazak u planinarsku organizaciju, nismo razmišljali o učlanjenju u neko od postojećih društava u Rijeci – odlučili smo sami osnovati udrugu i okupiti istomišljenike, jer smo vjerovali da će ih biti u Crikvenici. U to vrijeme čuli smo za jednog iskusnog planinara iz Grižana koji želi osnovati podružnicu planinarskog društva «Učka» iz Rijeke. Odmah smo se upoznali sa šjor Ivom (Ivan Sobol) i dogovorili osnivanje društva u ovom kraju.

Kraj 1984. i početak 1985. godine obilježili su prikupljanje podataka o obvezama i načinima osnivanja udruge, odabiranju prijedloga za naziv udruge, pisanju prijedloga prvog statuta budućeg društva, sortiranju fotografija i dijapozitiva za prikazivanje, izradi plakata i odlučivanju kuda krenuti s članovima na prvi izlet. Usporedo s tim radom okupili smo još nekolicinu planinara i simpatizera, te ih uključili u Inicijativni odbor. Svatko je na svoj način sudjelovao u pripremama, pa smo uspjeli u želji da ozbiljnije sve organiziramo. Tako je prvo nastala izložba fotografija s cjelodnevnim prikazivanjem dijapozitiva o planinarstvu, zatim održan sastanak zainteresiranih koji je prethodio osnivanju, a nakon Osnivačke skupštine održali smo prvi planinarski izlet novoosnovanog društva – uspon na Medviđak (1027 m).

 

Povijest planinarenja na području Crikvenice

Prva planinarska udruga u Crikvenici djeluje od  23.travnja 1924.g. do 25.travnja 1928.  Bila je to podružnica Hrvatskog planinarskog društva pod nazivom „Drenin“

Osnivačka skupština planinarskog društva „Lukovo“ iz Crikvenice održana je 10.lipnja 1951.g. Udruga zbog slabog interesa prestaje s radom 1954.g. a Planinarski savez Hrvatske je izbrisao društvo iz svog popisa 21.veljače 1955.g.

 

Povijest Planinarskog društva „Strilež“

Planinarsko društvo „Strilež“ osnovano je 1985.g. sa ciljem okupljanja ljubitelja planinarenja na širem Crikveničkom području, a na inicijativu Damira Margana i Vladimira Savića. Osnivačka skupština održana je 15.travnja 1985.g.

Prvi predsjednik društva bio je Ivan Sobol. Rješenje o upisu u Registar doneseno je 28.08.1985. i time je i službeno počelo postojanje PD „Strilež“ u Crikvenici. Društvo dalje djeluje prema usvojenom Statutu, skupština se održava svake godine, a izborna je svake druge.

ZNAK : 1986.g. od pet predloženih znakova, izabran je prijedlog kojeg je osmislio Vladimir Savić. Zastava je izrađena kasnije, a prvi put je zavijorila 19.07.1998.g. na Kurinu.

 

Tradicionalne akcije

U svrhu populariziranja planinarstva , društvo je pokrenulo tri masovne akcije.

Pješačenjem do zdravlja – ima najdužu tradiciju, a akcija je nastala prema ideji Vladimira Savića. Damir Margan je oblikovao izgled značke i dnevnika akcije. Ustanovljena je 1989.g. u cilju upoznavanja neplaninara i neiskusnih planinara s planinarskim izletima i boravkom u prirodi: održava se treće nedjelje u svibnju

„Gljivarski vikend“ – održava se početkom jeseni od 1994.g. kad je održan prvi put na inicijativu Halida Skopljaka i Stanka Jurdane

Zimski uspon na Viševicu – od 1995.g. održava se sredinom siječnja , a također inicijativom Halida Skopljaka i Stanka Jurdane

 

Podaci iz „80 godina organiziranog planinarstva u Crikvenici i 20 godina planinarskog društva Strilež iz Crikvenice“

Autor Damir Margan

sa suradnicima Stanko Jurdana, Josip Pravdica,Vladimir Savić,Ivan Sobol