Opis radne akcije 14.01.2012.

Sutra za uspon na Viševicu; otprilike jedna trećina staze je pod zaleđenim snijegom (sjeverna, osojna strana planine). Današnja jutarnja ekipa na pripremi staze je osigurala opasne dijelove staze konopima, a gdje je bilo potrebno napravili smo stepenice u ledu, te se staza urezala da ima stabilno gazište.

Još su u popodnevnim satima dodatno očišćeni neki zaleđeni dijelovi. Staza je označena crvenim trakicama i strelicama koje treba pratiti. Jutarnja temperatura koja se očekuje: -2 do 0 stupnjeva C. Preporučujem korištenje štapova zbog lakšeg kretanja po zaleđenim dijelovima staze.

Marin DukićOpis 18. zimskog uspona na Viševicu 15.01.2012.

Prekrasan sunčani dan i izazov  uspona na Viševicu po snijegu i ledu,  privukao je i ove godine velik broj planinara na Ravno, na 18.Zimski uspon na Viševicu 15.01.2012.
Prema dostupnim informacijama (postoji mogućnost da se neko društvo nije prijavilo, ili da se prijavilo a nisu došli)  sudjelovalo je oko 230 planinara iz 19 društava:

 1. PD Bakar, Bakar
 2. HPD Bijele stijene, Mrkopalj sa najstarijim učesnikom Brankom Blaževićem – Branom koji ima 92 godine
 3. PD Duga, Rijeka
 4. PD Glas Istre, Pula
 5.  HPD Ina-Bjelolasica, Zagreb
 6. PK Ivanec, Ivanec
 7. PD Kamenjak , Rijeka
 8. HPD MIV , Varaždin
 9. PD Obruč, Jelenje
 10. PD Obzova, Krk
 11. PD Opatija, Opatija
 12. HPD Planik
 13. PD Skitači Labin
 14. PD Strilež, Crikvenica
 15. PD Škamnica, Brinje
 16. PD Špičunak, Lokve
 17. PD HP i HT Učka, Rijeka
 18. HPD Zavižan, Senj
 19. PD Željezničar, Gospić

Brojna društva iskoristila su priliku i dodatno obišli vrh Strileža i Zagradski vrh, a na zadovoljstvo organizatora i Gorske službe spašavanja, nije bilo nikakvih problema na stazi. Svi planinari uspješno su završili pohod i na kraju se prepustili ugodnoj atmosferi Vagabundine kolibe i plesu uz raspjevane Gorane.

Zahvaljujemo svim planinarima što su se odazvali našoj tradicionalnoj akciji!

Tanja Malovoz