OKO PAZINA , nedjelja , 15.12.2019.

 

Polazak u 7:15 sati iz Crikvenice – sa autobusne stanice. Prijevoz posebnim autobusom.

Vožnja u smjeru Pazina u trajanju od sat i pol.

Opis:  Lagana tura od cca 4 sata hoda

Beram, je početna točka obilaska. Najpoznatiji je po nedalekoj crkvici Sv. Marije na Škriljinah, koja čuva u svojoj unutrašnjosti freske Vincenta iz Kastva iz 1474. godine, od kojih je najpoznatija freska Ples mrtvaca. U Istri je očuvana još jedna freska plesa mrtvaca i to u crkvi sv.Trojstva u Hrastovlju (posjetili smo je 2010.g.)         Ulaz u crkvu se naplaćuje 10 kuna.

U nastavku krećemo prema Gortanovom brijegu s kojeg se pruža prekrasan pogled na cijeli kraj. Spuštamo se prema Pazinu pa penjemo  stazom iznad Pazinske jame , jedinstvenim hidrogeološkim fenomenom,  do hotela Lovac s pogledom na jamu i Kaštel (Zip line preskaćemo J ). Spuštamo se starim dijelom  grada – Buraj , prema Pazinskom kaštelu iz X. stoljeća – najbolje sačuvanoj utvrdi u Istri. Razgled samo izvana. Ponovno se spuštamo, ovaj put nas vodi prema slapu Pazinski krov , idemo uzvodno do mosta sv. Jožefa (oko 1 km makadama) i dolazimo do skrivenog Zarečkog krova. Ovdje se Pazinčica slijeva u živopisne slapove i brzace preko Zarečkog krova. Nakon slikanja, krećemo u OPG Dušani gdje će biti ručak i autobus.

Ručak je 70 kn : aperitiv, juha, gulaš s fužima ili njokima i salatom, fritule. Harmonikaš će nam uljepšati boravak u Dušanima.

Težina: Tehnički nezahtjevno, kondicijski – nezahtjevno

Oprema: uobičajena planinarska za doba godine. Hrana i piće iz ruksaka.

Prijevoz: 100 kn , na bazi 22 prijavljenih. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih, otkazat će se prijevoz autobusom, a ukoliko se bus popuni u cijelosti, trošak prijevoza po osobi će se razmjerno smanjiti.

U Istri nas čeka Biserka Jurčić, a prijave i uplate na sastancima četvrtkom.

Povratak: polazak iz OPG Dušani je oko 18 sati

Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke I tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti,moguće su promijene plana ili potpuno otkazivanje izleta.