Mrkopaljski planinarski put – južna skupina

Nedjelja 11. XI. 2016.

(prebačen izlet sa 28. VIII. 2016.)

Description: C:Documents and SettingsIvaDesktopamfiteatar.jpg

 

Polazak iz Crikvenice (autobusni kolodvor) u 8.00 za Mrkopalj (Tuk) i dalje Matić poljanom do 13. km gdje ostavljamo vozila. Dalje markiranom stazom mimo Ratkovog skloništa do raskrižja putova kod Glave šećera gdje ćemo lijevim odvojkom prema južnoj skupini stijena do prve kontrolne točke tzv. Dvorca na 1240 m. Od trenutka skretanja do Dvorca potrebno je 30-ak minuta.

Naziv prve točke opravdava sam izgled, brojni šiljasti vrhovi izdižu se poput kula na dvorcu. Stijena je visoka 40-ak metara, okomitih i glatkih strana. U sjevernom grebenu je nadsvođen prolaz kojim se prelazi na istočnu stranu, kako je i markirano. U vršnom dijelu sjeverne strane skupine uzdiže se Mali vrh, stijena okomitih strana sa šiljatim vrhom u čijem se podnožju nalazi pečat.

Od ove točke put dalje nastavlja prema 2. točki – Vrhu južne skupine s visinom od 1299 m u trajanju od 25 minuta. Sam vrh pruža krasne vidike uokolo, a najljepši je svakako onaj na stjenovitu barijeru južne skupine gdje se krije Amfiteatar, naša sljedeća točka. Do te će nam točke trebati 15-20 min.

Amfiteatar, jedna od arhitektonski najskladnijih skupina, remek-djelo je prirode okružen stjenovitim bedemima slikovito oblikovanim i međusobno vrlo različitim. Sastoji se od dvije razine, u višem dijelu na travnatoj zaravni rastu prastare smreke dok je niži dio posut kamenjem i zarastao. U stijeni prema jugu je visoka i plitka pećina do koje vodi markacija.

Od Amfiteatra nastavljamo prema posljednjoj kontrolnoj točki ove skupine i to Južnoj barijeri s visinom od 1283 m pogleda sličnog onom s Južnog vrha. S vrha se spuštamo prema Stankovoj pećini.

Pećina je duboka 40-ak metara kojoj se može pristupiti bez opreme po uskom kamenom grebenu i kroz nadsvođeni prolaz. Nema stropa već dva ogromna otvora. Silazak u pećinu jedinstven je doživljaj, no samo za iskusne planinare jer je prilično opasan.

Odavde se vraćamo preko južnog grebena do Ratkovog skloništa i dalje do mjesta parkinga okvirno 1.15 min.

 

Za obilazak ove skupine trebat će nekih 6 sati.

Prijevoz: osobni automobili (50 kn po osobi??)

Dobro se opskrbiti sendvičima i tekućinom.

Po povratku okrjepa u planinarskom domu u Tuku, ili po dogovoru.

Oprema je standardna za odlazak u planine.

U slučaju kiše, izlet se odgađa.

Napomena: staza je na određenim djelovima zahtjevna i potrebna je  određena doza spretnosti!! Odlučimo li se za Stankovu pećinu, svi koji u svojoj planinarskoj opremi imaju zamke, molim neka ih i ponesu.

Description: C:Documents and SettingsIvaDesktopMPP - južna skupina, karta.jpg