Program izleta za članove PD Strilež

Staza sedam slapova, Buzet

nedjelja, 28.05.2023.g.

Prijevoz: poseban autobus, cijena 15 € po osobi

Polazak: iz Crikvenice u 7.30h (autobusna stanica) kroz tunel Učka do Buzeta.Povratak oko 19h.

Staza sedam slapova je kružna staza koja počinje i završava u Buzetu (pokraj Istarskog vodovoda), a neki njezini dijelovi prolaze kroz razigrana korita rijeke Mirne i njene pritoke rječice Drage, u kojima je voda oblikovala jezerca, brzace i slapove. Jedan od najljepših ukrasa Mirne su tzv. kotle, neobična udubljenja u obliku kotlova. Staza prolazi kroz napuštena istarska sela, okna starih rudnika ugljena, Napoleonov most i kroz obnovljeno staro selo Kotle. Iz Kotli kružna staza vodi natrag nizvodno uz rijeku Mirnu, prolazi pored posljednja dva slapa, te se vraća do početne pozicije.

 Plan:Oko 9 h stići ćemo u Sveti Ivan prije Buzeta i krenuti na stazu. Od pivovare put vodi do rijeke Mirne. Krećemo uzvodno.  Nakon prvog kilometra odvajamo se od rijeke Mirne i ulazimo u šumarak gdje nas put vodi uz kamenito korito rječice Drage. Ovdje nas u manje od kilometra duljine očekuje uspon od 100 metara visinske razlike, najstrmiji je uspon ove kružne staze  dobro osiguran čeličnim sajlama  i pet lijepih slapova. Nakon odmora u Kotlima nastavljamo nizvodno uz rijeku Mirnu i u tri navrata prelazimo riječno korito.

Težina: kondicijski lako, tehnički ne zahtjevno, osim na jednom dijelu

Trajanje: 5.5 h (15.5 km)

Oprema: planinarski štapovi, čvrste gojzerice,rezervna odjeća i obuća

Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica HPSa s markicom za 2023.; osobna, zdravstvena iskaznica

Piće i hrana: iz ruksaka (2 l vode) i ručak u Buzetu (fuži, juha od gljiva, mješano meso, salata, kolač i sok – 10 € )

Prijave i uplate: PD Strilež – prijave (viber), NA ŽIRO RAČUN 15 € za prijevoz  ili  u četvrtak 18.5. u uredu od 19 do 19.30

Vodič: Irena Vretovski (mob 0981671969)

Prisutni na pohodu dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo promjene satnice i rute ovisno o okolnostima. Opremu prilagoditi vremenu i godišnjem dobu.Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.