Program izleta za članove PD Strilež

Ćićarija – vrh Žbevnica (1014 m) i Špičasti vrh (957 m)

nedjelja, 3.03.2024.g.

Prijevoz: poseban autobus, cijena 22 € po osobi

Polazak: iz Crikvenice u 8h (autobusna stanica) kroz tunel Učka do Bresta.Povratak u popodnevnim satima.

Žbevnica je istaknuto brdo na zapadnom dijelu Ćićarije i ujedno najzapadniji hrvatski tisućnjak. Njene vršne livade često odolijevaju jakim udarima bure, zimi je često prekrivena snijegom, a sa njenog vrha pruža se otvoren pogled na sve strane. Kada je vrijeme bistro pogled se pruža do Julijskih Alpi, Kamniških Alpi i Dolomita. Južna strana Žbevnice je strmo odsječena i šumovita. Iznad sela Bresta, oko 35′ ispod vrha, nalazi se planinarska kuća Žbevnica. Pred kućom su na padini brojne klupe za odmor, a u šumi u blizini izvor koji ljeti presuši.

Plan: Oko 9.30 h krenut ćemo iz sela Brest (693 m) i proći pokraj planinarske kuće i popeti se na vršne livade Žbevnice, doći do Špičastog vrha i vratiti se kružnom stazom u Brest do autobusa. Ručak nam je rezerviran u Svetom Ivanu kraj Buzeta.

Težina: kondicijski lako, tehnički nezahtjevno

Trajanje: 4h (7.5 km)

Oprema: planinarski štapovi, čvrste gojzerice,rezervna odjeća i obuća

Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica HPSa s markicom za 2024.; osobna, zdravstvena iskaznica

Piće i hrana: iz ruksaka i ručak u Buzetu (fuži, juha od gljiva, mješano meso, salata, kolač i sok – 12 € , uplate na licu mjesta)

Prijave i uplate: PD Strilež – prijave (viber), uplate 22 € za prijevoz   u četvrtak 22. 2. u uredu od 19 do 19.30

Vodič: Irena Vretovski (mob 0981671969)

Prisutni na pohodu dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo promjene satnice i rute ovisno o okolnostima. Opremu prilagoditi vremenu i godišnjem dobu.Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.