Program izleta za članove PD STRILEŽ

nedjelja, 10. 3. 2024.

STAZA DEGENIJE

Polazak:  Nedjelja, 10.3.2024. u 8.30 h iz Crikvenice  (parkiralište kraj autobusnog kolodvora),u 8.45 h iz Novog Vinodolskog (autobusni kolodvor),  osobnim automobilima uz nadoknadu troška prijevoza vozačima (0,25 €/km). Trošak se dijeli na svih u automobilu. Povratak u popodnevnim satima.

                Staza degenije je kružna staza koja započinje u mjestu Sibinj, a završava u Kozici. Dobila je ime po Velebitskoj degeniji, endemskoj biljci za koju se vjerovalo da uspijeva samo na Velebitu. Staza je veoma zanimljiva, pruža prekrasne vidike, a tako nam je blizu.

Opis: Vozimo  se iz Crikvenice preko Novog Vinodolskog do Sibinja Krmpotskog odakle kreće naš pohod. Većina vozača odvozi vozila do kampa Kozica gdje završetak našeg planinarenja.

Ukupna dužina staze je 10 km, a obuhvaća dvije drage kanjonskog tipa uvučene u kopno između brda Veliki vrh (512 m), Osredak (502 m) i Vrataruša (510 m). Staza prolazi kroz Vodnu dragu te obilazi Tomišku dragu po sjevernoj i zapadnoj stjenovitoj ivici na 400 do 500 m nadmorske visine.

Postoji mogućnost uspona na Malić (867 m).

Zahtjevnost izleta: srednje teška staza (cca 5-6 h sa pauzama)

Obavezna oprema: standardna pl. oprema primjerena godišnjem dobu, dovoljno tekućine

Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica HPSa; osobna,  zdravstvena iskaznica

                Prehrana: iz ruksaka 

Prijave i informacije: PD Strilež – prijave (viber),  

Vodič:  Irena Vretovski (mob 0981671969)

Napomena: ovisno o vremenskim prilikama  moguć je otkaz izleta.

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene   psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje

na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu