Grupa od 19 planinara je u nedjelju po snježnom i burnom vremenu krenula put Kolovratskih stijena. Autobus nas je dovezao odličnom šumskom cestom dio puta prema Zelenoj kući. Po iskrcavanju uslijedilo je brrr… brzinsko oblačenje i slikanje. Temperatura -9, bura, lagano sniježi, trebalo je krenuti što prije da se ugrijemo. Đurđicu, Leu i Doru smo nagovorili da odu u našu planinarsku kuću na Stalku kako bi je ugrijali i pripremili malo toplog čaja.

Vodič Martin Žarić poveo je grupu prema Zelenoj kući. To je planinarsko sklonište Duliba podno Kolovratskih stijena i Ričićkog bila, na 750 m, stara lugarnica obojana u zeleno po čemu je dobila ime. Skloništem upravljaju HPD Kapela i HPD Vihor i vidi se da se ulaže puno truda u njeno uređenje, sve prostorije su čiste i uredne, drva za ogrjev ima dovoljno i zajednička spavaonica je uređena. Krećemo dalje prema Kolovratskim stijenama, 1090 m.

Za uspon biramo jugoistočnu stazu koja je ipak nešto lakša, naročito u ovim zimskim uvjetima. Sa pažnjom se penjemo preko stijena posutih snijegom  i evo nas na vrhu. Bura puše, nosi snijeg, hladnoća probija do kostiju. Poluzaleđenim prstima lupamo pečate, slikamo se na brzinu, slikamo zimski pejsaž koliko nam oblaci dopuštaju i brzo bježimo sa vrha. Kolovratske stijene imaju dva kamenita vrha. Istočni dio, na kojem smo mi bili, je stijena visine 15 m. Zapadni vrh je nešto viši, 1099 m,  no na njega ne vodi planinarska staza.

Vraćamo se do Zelene kuće na marendu i obavezno slikanje. Okrjepljeni nastavljamo prema planinarskoj kući Stalak. Staza je dobro označena, no na previše mjesta prekrivena granjem koje je ostalo nakon rezanja šume. Lagani snijeg nas prati cijelim putem. Nakon šest sati provedenih u prirodi, lagano promrzli stižemo do Stalka na 1046 m visine, skoro iste visine kao Kolovratske stijene. Zahvaljujući našim članicama čeka nas kuhano vino, topli čaj i zagrijana kuća. Prešli smo oko 15 km staze, 700 m uspona, 700 m silaska i to po snježnim uvjetima. Zadovoljni i lagano umorni vraćamo se našim autobusom u Crikvenicu.

Marijana Mužević