Program izleta za   članove PD Strilež

STARIGRAD – NP PAKLENICA – ANIĆA KUK, HPO vrh, 712m

 

  12.05.2013.g. – nedjelja

Polazak 6:30 sati iz Crikvenice -autobusna stanica

 

OPIS PUTA :Iz Crikvenice vožnja do Starigrada magistralom. Kratka pauza u Karlobagu.

CIJENA prijevoza autobusom:  100 kn, minimalno 18 osoba , za bus od 20 mjesta

Oko 10 sati – ulazak u NP Paklenica. Ulaznica je 30 kn za planinare – obavezno uzeti planinarsku iskaznicu s markicom za 2013.g.

Grupe A i B kreću zajednički s nadmorske visine od 131m i prolaze dijelom   kanjona Velike Paklenice.

A grupa: Uspon do vrha  Anića kuk  traje oko 2 sata. Anića kuk je najveća stijena na Velebitu i najznamenitija stijena u Hrvatskoj. Stijena je viša od 300 metara.  Uspon na Anića kuk odvaja se od staze za pl. dom Paklenica kod izvora vode, oko 20′ hoda od velikog proširenja u Velikoj Paklenici, a malo prije nego što paklenička staza izađe na Anića luku. Staza je markirana. Put najprije prelazi preko potoka (teže ga je prijeći ako ima mnogo vode), a potom se podnožjem stijene strmo uspinje na prijevoj lijevo od Anića kuka. Na prijevoju staza skreće, kroz šumu niske makije, iza Anić Kuka. Zatim skreće desno oštro uzbrdo, po teškom kamenitom terenu, do vrha. Treba računati da je zadnji dio puta zahtjevan jer vodi preko dugačkih stijena , a pri usponu se treba koristiti rukama (uzeti rukavice, uže , zamku i karabinere!). Vrh je označen, natpisom imena i nadmorske visine, na stijeni. Žig je ugrađen u stijenu neposredno ispod vrha (na stazi).

Uspon na vrh se ne preporučuje neiskusnim planinarima.

 

B grupa: Velika Paklenica – Anića luka –  Lugarnica – Planinarski dom Paklenica

vrijeme hoda: 2 sata               visinska razlika: 400 m
Zanimljivosti na stazi: paklenički mlinovi, kanjon Velike Paklenice, krške pojave,  flora i fauna krša, slapovi potoka, penjalište, stijena Anića kuk, šumarska kuća Lugarnica, dom u Paklenici podno planinskih zaselaka Parići i Ramići.

 Manita peć – ulaz u špilju sa izuzetno lijepim špiljskim ukrasima je na 570m n/m, a špilja je dužine  175m , u dvije dvorane. Udaljena je sat i pol hoda od ulaza u NP , a prilaz špilji se odvaja  od glavne staze i penje uzbrdo – 40 minuta. Ispred ulaza u špilju je vidikovac na izgrađenoj maloj platformi s kojeg se pruža pogled na okolne vrhove Velebita.

Ulaznica za špilju je 40kn  za grupu od 20 osoba. (za manju grupu se cijena formira od cijene ulaznice od 20kn +  400 kn za obavezno vođenje, podijeljeno na broj posjetitelja). Temperatura je u špilji oko 10 °C pa treba ponijeti jaknu ili vestu!

Povratak za Crikvenicu: u 18 sati

 

 

Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.  U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, moguće su promijene plana ili potpuno otkazivanje izleta  .

 

http://blog.dnevnik.hr/nelinagustirna/2010/04/1627342587/manitu-je-bio-u-velikoj-paklenici.html  – o Manitoj peći

Anića kuk:

http://blog.dnevnik.hr/vinci/2007/04/1622544128/anica-kuk-712-m-velebit.html

http://blog.dnevnik.hr/diavola/2007/06/1622841641/anica-kuk-i-put-na-vrh-normalnim-nacinom.html

Anića kuk – vrh

KT HPO 13.9., 712 m

 

Vidik S vrha Anića kuka posebno se lijepo vidi klanac Velike Paklenice i najviši vrhovi Velebita
Koordinate N 44° 18′ 25.4” E 15° 28′ 57.1”
Žig Tuljac s gumenim žigom vrha nalazi se u stijeni na putu prema vrhu (2′ prije izlaska na samu vršnu točku – na stijeni pod vrhom, lijevo od metalne kutije). Metalni žig nalazi se lijevo od tuljca
Prilaz (Starigrad Paklenica –) Ulaz u NP Paklenica – V. Paklenica – Anića kuk 1.45 h
Za uspon na vrh Anića kuka najjednostavniji je prilaz od ulaza u Nacionalni park Paklenica kroz klanac Velike Paklenice. To je ujedno i jedini markirani prilaz na vrh. Moguće je na vrh prići i nekim od putova iz Selina te iz Male Paklenice, no ti se putovi rijetko koriste i ne preporučuju se za uspon. Zemljovidi: Paklenica (Astroida), Nacionalni park Paklenica, 19 (Smand)
KT drugih obilaznica: Anića kuk nije KT drugih obilaznica