Program izleta za članove PD STRILEŽ

Biokovo 30.5. – 2.6.2024.

FOTO MDK :pl. kuća Ravlić, Sv. Ilija, Vošac, Mali Šibenik

Polazak: 30.5.2024 u 4h iz Crikvenice, uz usputna zaustavljanja na auto putu (Macola,…).

Povratak: 2.6.2024.  u kasnim večernjim satima

Prijevoz osobna vozila  (trošak dijele članovi 0,25 €/km, auto put)

Troškovi dodatni:Noćenja po osobi: 3 noćenja ukupno 33€ (3 x 11€). Noćimo u planinarskoj kući Ravlić na Lokvi. Obavezna uplata za noćenje najkasnije  tjedan dana prije polaska (u prostorijama društva)

Ulaznica za 4 dana 20€ ( po danu 5€) s važećom pl. iskaznicom

Park prirode Biokovo jedan je od 12 parkova prirode u RH  i obuhvaća istoimeni planinski masiv Biokovo. Parkom prirode proglašen je 1981. Sveti Jure s 1762m najviši je vrh masiva Biokovo te treći najviši vrh u Hrvatskoj. Do vrha na kojem se nalazi i televizijski odašiljač vodi Biokovska cesta duga 23 km. Sama planina je tik uz more i dijeli obalni pojas i Dalmatinsku zagoru Glavno obilježje planine je njezina impozantna visina i strmo uzdizanje s obalne strane. U sastavu Parka nalazi se Botanički vrt Kotišina, koji je utemeljio dr. fra Jure Radić, te zidine velikog Kaštela.Biokovo se ističe izraženim krškim reljefom. Na tom se području nalazi velik broj špilja i jama te ponikava, škrapa i kamenica.

Planiran je uspon na vrhove (HPO): Kimet 1536m, Vošac 1421m, Sv. Jure 1762m, Sv. Ilija 1642m , Šibenik 1467m (Veliki i Mali). Moguće su izmjene ovisno o vremenu ulaska u Park prirode Biokovo, vremenskim uvjetima.

Plan uspona je slijedeći:

1.DAN  Vozimo se do pl. kuće Pod Sv.Jurom 1594.. Do vrha Sv. Jure potrebno je hodati uzbrdo cca 30min. Vozilima se vraćamo do parkinga pod Vošcem. Planiran je uspon na vrh Vošac cca 0:30 h. Nakon povratka sa kompletnom opremom za 3 dnevni boravak krećemo prema pl.  kući Ravlić na Lokvi, cca 1:30 h hodanja (staza nije zahtjevna). Večera iz ruksaka.

2.DAN Ustajanje, higijena, doručak (vlastiti). U 6h krećemo na cjelodnevno planinarenje na vrh Sv. Ilija.  Trebat će nam cca 8h aktivnog hodanja. Večera i noćenje.

3.DAN ustajanje, higijena, doručak (vlastiti). U 8h krećemo na vrh  Veliki i Mali Šibenik s kojeg se pružaju prekrasni vidici na Makarsku rivijeru i otoke. Ukupno aktivno hodanje 5h. Večera i noćenje.

4.DAN Ustajanje, higijena doručak (vlastiti). U 7h vraćamo se do parkirališta gdje se nalaze vozila (cca 1:30h hodanja). Vozimo se do Ravne vlaške gdje započinje uspon na vrh Kimet . Ukupno će nam trebati aktivnog hodanja 5h. Nakon povratka sa ture posjet vidikovcu Nebeska šetnica koja se nalazi na predjelu Ravna vlaška gdje i završava naše planinarenje. 

Zahtjevnost izleta: Kondicijski umjereno zahtjevno/zahtjevno (cca 5-7h hodanja – 1.,3.,4. dan), do vrlo zahtjevno (2. dan cca 8-9 h  ). Tehnički umjereno zahtjevno – potreban je oprez jer su staze kamenite.

Obavezna oprema: Kompletna oprema za četverodnevnu planinarsku turu i sve vremenske uvjete, lagana

vreća za spavanje,  higijenski pribor.

Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica HPSa s markicom za 2024.; osobna,  zdravstvena iskaznica,

Prehrana: iz ruksaka. Planinarska kuća Ravlić 1467 m opskrbljena je vodom i plinom. Večere nisu

organizirane (naknadni dogovor za eventualno 2 zajedničke večere koje spremamo sami) .

Prijave i informacije: Strilež prijave  (viber), Mirjana Dražul-Kraljić tel 091 958 4154

Vodič: Mirjana Dražul-Kraljić tel 091 958 4154, Željko Kraljić (iskusni planinar, Biokovski vuk)

Napomena: ovisno o vremenskim prilikama  moguć je otkaz/odgoda  izleta ili promjena plana izleta

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene   psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na

osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu.