Program izleta za članove

PD Strilež

MITSKO – POVIJESNA STAZA   TREBIŠĆA – PERUN

nedjelja 18.03.2012


 Moščenička Draga – Potoki – Trebišća – Potrebišća – vrh Perun (880m) – Moščenice ili M.Draga

 

 

Cijena prijevoza autobusom : 60 kn

U 7:30 sati polazak autobusom iz Novog V. , po potrebi prolaz kroz Selce, u 7:45 sa autobusne stanice u Crikvenici . Iz Mošćeničke Drage poduzimamo hodnju po MITSKO-POVIJESNOJ STAZI «TREBIŠĆA – PERUN», ukupne duljine 15 km ; vrijeme potrebno za obilazak u oba smjera je oko 7 sati. Može se individualizirati obilaskom manjeg dijela staze.

Na istočnim padinama Učke, iznad prekrasne plaže Mošćeničke Drage, proteže se dubok i tajnovit klanac koji u svojemu hladu skriva priču stariju od tisućljeća. Dugo je postojala slutnja da su ovi obronci Učke bili od posebna značenja za prve slavenske doseljenike na Kvarner. Danas znamo da je to područje odabrano za pozornicu njihovih najsvetijih vjerovanja, mjesto gdje su se odvijala mitska zbivanja na kojima su počivali ciklus života i prirodne mijene od presudne važnosti za ljudski opstanak.
Mitsko-povijesna staza “Trebišća – Perun” približit će  nam tko su zapravo Slaveni, što danas znamo o tome odakle su i zašto su došli na ovo područje, te kakva su bila vjerovanja prema kojima su krojili život svoje zajednice. Bit će vam izložena i uzbudljiva priča o tome kako su tragovi te drevne prošlosti preživjeli tisućljeće nemirne povijesti da bi danas, djelić po djelić, bili sastavljani u ono što znamo o svetoj prirodi ovog prostora.
Staza će vas provesti kroz netaknutu prirodu i očuvane zaseoke kanjona Potoške vale i dovesti na vrh Perun (880 m). Uz mitsku dimenziju ovog prostora, bit će vam predstavljene i izuzetne ljepote ovoga prirodnoga krajolika te uspomene na težak ali slikovit negdašnji život ljudi ovoga kraja.

Mitsko-povijesna staza “Trebišća-Perun” cjelodnevni je planinarski izlet. Prije nego što krenete, procijenite svoje fizičke sposobnosti, obucite odgovarajuću obuću i odjeću te ponesite dostatne količine vode i hrane. Jedini  izvor za dopunu pitke vode nalazi se u zaseoku Trebišća.
nadmorska visina: 10 – 880 m
dužina staze : 15 km
vrijeme obilaska : 7 h

B grupa : bez uspona na Perun – oko 5 sati hoda

Povratak: u kasnim poslijepodnevnim satima ( dolazak u Crikvenicu oko 19 sati)


Svaki učesnik sudjeluje u pohodu na vlastitu odgovornost, s time da su članovi HPS osigurani putem saveza.