Program izleta za članove PD Strilež

Poštak (1425 m) i izvor Une

nedjelja, 30.06.2024.g.

Prijevoz: poseban autobus, cijena 26 € po osobi + 3 € ulaznica za izvor Une

Polazak: s autobusne stanice iz Crikvenice u 6 hi iz Novog Vinodolskog u 6.15 h preko Gračaca (192 km) s pazom za kavu.Povratak (200 km) u večernjim satima

Poštak  leži na granici jugoistočne Like i sjeverne Dalmacije, lijep je razgledan vrh s tri krševite glavice.  U podnožju stijena, na gornjem rubu livada, gdje teren postaje strmiji, nalazi se skupina zanimljivih kamenih monolita, prepoznatljivo obilježje Poštaka.

Vrelo Une jedinstveni je krški fenomen smješten nedaleko od Srba. Na krajnjem dijelu Like uz samu granicu s Bosnom i Hercegovinom započinje tok rijeke Une koja izvire iz slikovitog plavo-zelenog jezerca okruženog gustom šumom i strmim kamenim liticama visokim skoro 150 metara te skriva prekrasnu malu lagunu.

Plan: Oko 9 h krenuti ćemo od ž.stanice Zrmanja kod Otrića. Prvi dio puta je prilično lagan, vodi preko livada, a nakon sat vremena hoda staza polako započinje oštrije, a potom se lagano spušta do kamene galerije koja se nalazi desno od staze i koja je najzanimljivija na ovom putu prema vrhu i to je ono po čemu je Poštak prepoznatljiv. Nakon fotografiranja i razgledavanja kamene galerije nastaviti ćemo prema vrhu, stazom po kraškom terenu. Najviša točka je mala zaravan.

Vidik s vrha je nesmetan u svim smjerovima. Vratiti ćemo se istim putem i krenuti prema izvoru Une (26 km). Šetnja traje 30 minuta.

Težina: Tehnički nezahtjevno, kondicijski – nezahtjevno

Trajanje: 5h

Oprema: planinarski štapovi, čvrste gojzerice,rezervna odjeća i obuća

Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica HPSa s markicom za 2024.; osobna, zdravstvena iskaznica

Piće i hrana: iz ruksaka , 2 do 3 l vode (zbog otvorenosti terena)

Prijave i uplate: PD Strilež – prijave (viber) u četvrtak 13. 6. u uredu od 19 do 19.30

Vodič: Irena Vretovski (mob 0981671969)

Prisutni na pohodu dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo promjene satnice i rute ovisno o okolnostima. Opremu prilagoditi vremenu i godišnjem dobu.Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.