PREDIVNA NEDJELJA 19. ZIMSKI POHOD CRIKVENIČKOG PLANINARSKOG DRUŠTVA STRILEŽ


Viševica pala jer se sedam sati prtio snijeg od metra

Na vrh Viševice popelo se 72 planinara, no teško bi do vrha i predivnog pogleda da dan uoči tradicionalnog pohoda najhrabriji i najuporniji nisu prtili stazu dugu pet kilometara.


LUKOVO » Viševica je »pala«, a da nije ni znala, dan uoči 19. Zimskog uspona na Viševicu. Na vrh Viševice, u organizaciji crikveničkog Planinarskog društva Strilež, jučer se popelo 72 planinara. No, posao je odrađen dan prije kad se sedam sati prtio snijeg na stazi dugoj oko pet kilometara. Od Vagabundine kolibe na 864 metra do vrha Viševice na 1.428 metara nadmorske visine. Da staza nije uređena dan prije, kada se u snijeg dubok i metar propadalo do pasa, pitanje je kako bi ove godine završio tradicionalni uspon.

Prije tjedan dana uspon je odgođen zbog nevremena. Dan uoči jučerašnjeg uspona nije nudio previše nade. Magla, temperature između minus 10 i minus 15, pogled nikakav. Tko će uopće doći na uspon, pitali su se organizatori u subotu. No, osvanula je predivna nedjelja. Kao poklon najhrabrijima. Naime, prošle godine se na vrh Viševice popelo više od 200 planinara, po znatno lakšj stazi i u terminu koji se nije pokalapo s maškaranom povorkom u Crikvenici. Prvi se na vrh popeo maratonac Pavao Kombol.

Trebalo mi je sat i 36 minuta. Pod vrhom je i bilo leda, no još bolje da je tako jer smo hodali po tvrdom, nije se propadalo. Pogled je bio impresivan, vidjele su se Kamniške i Julijske alpe, Dolomiti. Vrijeme izrazito ugodno, kad sam došao na vrh oko 11 sati temperatura je bila oko nule, pun je dojmova Kombol.

Damir Peko i Marko Rogić reći će u šali da su čuvari zimskog pečata. Mnogi sudionici uspona rado vide pečat Viševice u svojoj planinarskoj knjižici, kažu Peko i Rogić dodajući da je uspon bio igra u odnosu na subotu kad se prtio snijeg. Peko i Rogić znali su prošlih godina i prespavati u šatoru na vrhu Viševice čuvajući pečat na toplom. Ističu da ove godine nije bilo nikakvih problema na stazi jer su izostali oni koji misle da se u planinu može krenuti u trapericama i nepripremljen.

Običnim »smrtnicima« do vrha je trebalo oko dva i pol sata. Vrijeme je bilo toliko lijepo, a pogled veličanstven da su se pojedini sudionici pohoda na vrhu zadržali i sat vremena. Kažu da se lijepo vidio Triglav i Lička Plješivica. Predsjednica PD Strilež Tanja Malovoz ističe da je u pohodu sudjelovalo deset društava te zahvaljuje pripadnicima GSS Rijeka koji su osiguravali stazu do vrha Viševice. Najdalje su putovali planinari iz Varaždina i Ljubljane. Uspon nije završio spuštanjem na cestu Bribir – Fužine već druženjem i pjesmom u Vagabundinoj kolibi.

Anto Ravlić


 

 Ferenc Halasz


Sudjelovali

 1. PD Strilež 22 člana
 2. PD Pljusak 3
 3. PD Višnjevica, Ravna Gora 5
 4. PD Ljubljana Matica 9
 5. HPD Zagreb Matica 5
 6. PD Seniori Platak, Rijeka 3
 7. HPD Bijele stijene, Mrkopalj 5
 8. PK Ivanec 9
 9. PD Kamenjak, Rijeka 2
 10. PD Duga, Rijeka 1
 11. PD Bakar 10

——– 74 ukupno

U subotu hladno, bura, temperatura oko -10

U nedjelju vedro, mirno, ujutro oko -6, kasnije iznad nule