Program izleta za članove PD Strilež

Tulove grede (1028 m) i Cerovačke špilje

nedjelja, 14.05.2023.g.

Prijevoz: poseban autobus

                cijena 30 € po osobi (21.40 € prijevoz i 8.60 € ulaznica za obje špilje)

Polazak: iz Crikvenice u 6 h (autobusna stanica), iz Novog Vinodolskog u 6.15 h  (autobusna stanica) vožnja autocestom uz pauzu za kavu (stajalište Zir) , a onda od Jasenice Majstorskom cestom do podnožja Tulovih greda.

Povratak oko 21 h.

Tulove grede, stjenoviti su greben izrazito strmih kukova na južnom Velebitu dužine oko 1 km s najvišim vrhom 1120 mnv.

 Cerovačke špilje najveći su špiljski kompleks u Hrvatskoj. Nalaze se četiri kilometra jugozapadno od Gračaca, na sjeveroistočnoj padini velebitskog brda Crnopac, u južnom dijelu Parka prirode Velebit.

Plan: Oko 10 h stići ćemo u podnožje Tulovih greda. Uspon prema Tulovim gredama počinje kod velikog kamenog burobrana (854 mnv). Prvi dio staze nije zahtjevan. Drugi dio staze koji vodi od  prijevoja do vrha Tulovih greda, zahtjevniji je i traži planinarsko iskustvo, spretnost i malo penjačke vještine. Povratak do autobusa istom stazom.

Nakon sat vremena vožnie do iza Gračaca, oko 14 h stići ćemo u Centar izvrsnosti Cerovačke špilje . Smješten je na 553 mnv odakle se za  15 minuta dolazi do Donje špilje. Za dodatnih 10 min hoda pješačkom stazom dolazi se do Gornje špilje koja se nalazi na 671 mnv. U svakoj špilji razgled traje 50 min. Prosječna temperatura u špiljama iznosi oko 7 ºC.

Težina: Grupa A-tehnički i kondicijski zahtjevna staza, grupa B- tehnički i kondicijski nezahtjevna staza

Trajanje: Tulove grede 3 h, Cerovačke špilje 3 h

Oprema: planinarski štapovi, čvrste gojzerice, rezervna odjeća i obuća

Piće i hrana: iz ruksaka

Prijave i uplate: PD Strilež – prijave (viber),   u četvrtak 4.5. u uredu od 19 do 19.30

Vodič:  Zvonimir Krmpotić i Irena Vretovski (mob 0981671969)

Prisutni na pohodu dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo promjene satnice i rute ovisno o okolnostima. Opremu prilagoditi vremenu i godišnjem dobu.Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.