Program izleta za članove PD Strilež

JAVOROVA KOSA – KAMAČNIK 

               21.04.2013.g. – nedjelja

Polazak 8:00 sati iz Crikvenice -autobusna stanica

Prijevoz : osobnim automobilima – uz nadoknadu troška šoferima

Vožnja do Ravne Gore : 60km (autocestom – cestarina 27kn)

USPON NA JAVOROVU KOSU (HPO vrh, 1 015m)

Iz centra Ravne gore, skrenuti ulijevo do naselja Vrh, gdje kod broja 77 započinje markacija. Staza ide makadamskim putem, skreće ulijevo i laganim usponom kroz šumu vodi do vrha. Nedostatak vidika na šumovitom vrhu nadomješta 13 metara visoka željezna razgledna piramida za tri osobe, koju su članovi PD a Višnjevica podigli na samome vrhu. S nje se pruža širok vidik na cijeli Gorski kotar . Malo niže, nalazi se izvor Božji studenac, pokraj planinarske kućice Javorova kosa , PD „Višnjevica“

Uspon traje oko pola sata, a kako je potpuno nezahtjevan, primjeren je svim planinarima.

KAMAČNIK

Od Ravne Gore, vožnja 20-tak km starom cestom do Vrbovskog.

Kamačnik je zaštićeni krajolik,  kroz čiju je sutjesku izgrađen  1961. g. pješački put i mostići. Usječen je u masiv Velike Kapele i ulijeva se u rijeku Dobru manjim slapom. Izvor Kamačnika tipičan je kraški, pri čemu voda do izvora dolazi iz potopljenog špiljskog kanala. Na samom ušću smješten je ugostiteljski objekt “Kamačnik”. Staza je dugačka 3 km u jednom smjeru.  Ulaznica u kanjon je 15kn.

U nastavku – prema dogovoru, moguć obilazak Čogrljevog jezera kod Moravica.

Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.  U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, moguće su promijene plana ili potpuno otkazivanje izleta  .