Mrkopaljski planinarski put – Samarske stijene zapadna skupina

23.8.2015. nedjelja

 

samarske-stijenePolazak iz Crikvenice (autobusni kolodvor) u 8.00 sati

Prijevoz: osobnim automobilima uz nadoknadu troškova šoferima (50 kn po osobi).

Vožnja  cestom preko Jelenja za Mrkopalj (Tuk) i dalje Matić poljanom do 13. km gdje ostavljamo vozila. Dalje strmo markiranom stazom do vrha Samarskih stijena (1 302 m).

S vrha u pravcu juga 15 min do Vidikovca pa još pola sata do 2. kontrolne točke Stepenica (1 280 m). Piramida je sljedeća točka do koje će trebati nekih 15-ak minuta. Za još pola sata dolazimo do Doline suza i sjajnog vidikovca nad njom, a zatim slijedi vrhunac – prolaz kroz tzv. Veliki kanjon okomitih visokih stijena, a koji ima dva ulaza i izlaza, iz vrtače na sam ulaz u pukotinu Kanjona vodi markacija težeg puta (desno od pukotine može se doći  na najviši vrh skupine – 1 274 m), dok lakša varijanta puta vodi njegovim podnožjem. Put zatim silazi kroz klanac, naglo skreće lijevo ispred velike vrtače te se kod glatke stijene tzv. Glave šećera niz obronak strmo spušta do raskrsnice putova: lijevo 10 min do Ratkovog skloništa i dalje 30 min do ceste, desno se ide dalje na južni dio stijena.

 

Za obilazak ove skupine trebat će nekih 4 do 5  sati hoda.

 

Bude li zainteresiranih za kraću varijantu, može se organizirati B grupa koja će obići vrh Samarskih stijena  i spustiti se do Ratkova skloništa.

Ručak nije predviđen pa je potrebno opskrbiti se hranom . Svakako ponijeti što više tekućine.

Okrijepa:  u planinarskom domu u Tuku.

Oprema je standardna za odlazak u planine.

Napomena: staza je na određenim djelovima zahtjevna i potrebna je  određena doza spretnosti I izdržljivosti!!

U slučaju jako nepovoljnih vremenskih uvjeta (kiša, mokro) izlet se neće održati

Vodič: Iva Halasz

E-mail: pd.strilez@gmail.com ili iva@pd-strilez.hr

Prisutni na pohodu dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo promjene satnice i rute ovisno o okolnostima. Opremu prilagoditi vremenu i godišnjem dobu. Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.