Pozivaju se članovi PD Strilež da se i ove godine pridružimo pohodu.

 

Polazak iz Crikvenice 15.4.2018. u 7 sati sa autobusne stanice.

Ovisno o broju prijavljenih odredit ćemo prijevoz.

 

Prijave na sastancima četvrtkom od 20 sati.

————————————————————————————-

HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO »ŽELJEZNIČAR«

                      

HPD Zeljezničar Zagreb             

 

 

 

 

 

Povodom 175 godišnjice Dragojlinog uspona

povodom 10 godišnjice našeg odijevanja u odjeću njenog doba

Povodom 22 godišnjice Pohoda

pozivamo vas na jednodnevni izlet

DRAGOJLINOM STAZOM NA OKIĆ u nedjelju, 15. 04. 2018.

 

Dragojla Jarnjevićeva je bila karlovčanka,ilirka,suvremenica najuglednijih sudionika hrvatskog preporoda, koja je unatoč rodno determiniranom položaju žene kao promatračice,svojim društvenim,političkim i književnim radom uvelike pridonijela redefiniranju položaja žene u društvu. Bila je učiteljica, književnica, guvernanta te planinarka. Njen „DNEVNIK“ na 1000 stranica otkriva,osim autobigrafskih zapisa, zanimljiva opažanja o istaknutim suvremanicima i bilješke o političkim događajima. U tom svom najvrednijem djelu opisuje i svoj pohod na OKIĆ. Mi je prepoznajemo kao prvu alpinisticu u Hrvata.Dnevnik je u cjelosti objavljen 2000. godine (pisan 1832.-1874.)

 

Ideja nam je ove jubilarne godine okupiti 100 Dragojli na Okiću, kako je bila težnja idejnog začetnika ovakve navade odijevanja u odjeću kraja 19. stoljeća – gospodina Zdravka Molaka, koji  radi  prerane  smrti  nije  u  prigodi  da  to  i  doživi.

Zato vas pozivamo da se odazovete i u što većem broju dođete odjevene u prikladnu odjeću. Također potičemo muškarce u vašim društvima da pokušaju  pronaći vojnu odjeću tog doba da tako i oni uveličaju ovaj jubilej. Prilažem nekoliko fotografija da bi vam bilo lakše u odabiru.

 

2016-04-10_01752017.

 

Ove ćemo godine krenuti iz Novog Sela Okićkog u 10 sati, kao i Dragojla, koja je tamo bila sa svojom sestrom i svakom na sajmu. Kako joj je bilo dosadno, izdvojila se i krenula u šetnju ne sluteći ni sama kakav će podvig tada napraviti. U toj šetnji pridružio joj se jedan naočiti časnik, želeći je pratiti. Kad su stigli  pod južnu stijenu Okić-grada, Dragojla nije željela da je ta uzbrdica spriječi da dođe do samih zidina želeći „iz one visine koja stermo u visine viri po Horvatskoj se ogledati“.

Uspjela je, i to bosa jer nije željela uništiti cipele.

Časnik ju je pratio i na kraju joj čestitao na hrabrosti:„ Gospodično! Tako mi Boga i mojega poštenja!  Ja vam se moram diviti.  Ja sam bio soldat, i mnogi sam već vratolomni put činio no na ovakvom još ne bijah nikada..“

 

Hodamo jedan sat do odvojka za Dragojlinu stazu. Oni koji neće na tu stazu, otići će 15 minuta do Doma i onda desno od Doma lagano 20-tak minuta do Okić-grada.

Ostali, kad ispenjemo Dragojlinu stazu (45 min), doći ćemo do Okić grada (oko 12,30h) gdje nas čekaju naši domaćini  sa pićem i sitnom okrijepom. Pozivam sve Dragojle da u to vrijeme budu na Okiću. Tu ćemo se zadržati na druženju i fotografiranju, a zatim ćemo se spustiti  stazom do Doma pod Okićem (15-tak min).

 

U Domu će biti Upisna knjiga pa molim one koji dolaze  autobusima, da predaju popise kako se ne bi stvarala gužva.    Ovjera  kartončića pohoda je na istom mjestu.  U Domu ima hrane i pića.    Čaj je besplatan.

           Ove godine ćemo napraviti prvi snimak svih Dragojli i časnika iz zraka pa

                 VAS  POZIVAM  U  14,30 SATI  NA  LIVADI  KOD  DOMA

                                                  za tu potrebu.

Glazba će biti za ples i druženje, a  podjela Zahvalnica za  sudjelovanje na ovom danu i

                                         jubileju   bit će oko 15,15 sati.

Pridružite nam se na uživanju u ljepoti sjećanja, prirode i zajedništva!

                                             

                                                                                  Organizatorica i Dragojla:

                                                               Višnja Krznarić

                                                           Mobi: 099 6962 591