PD Strilež poziva svoje članove na izlet  u nedjelju 16.6.2019. na VELIKI CRNOPAC 1402 m

Polazak: u 6:30 sati s benzinske stanice Ine na obali

Prijevoz: osobnim automobilima, uz nadoknadu troška šoferima (80 kn po osobi)

Opis: oko 9 sati bi trebali započeti s planinarenjem. Početna točka  planinarskog izleta je cestovni prijevoj Prezid na cesti Gračac-Obrovac, cca 9km od Gračaca.

Visina polazišta 748m, visina odredišta 1402m.

Težina staze: Staza je teška i izuzetno zahtjevna, a za kružni obilazak preko skloništa Crnopac ( sagradio ga je Slavko Tomerlin Tatek) grupi je potrebno  oko 7 sati hoda plus barem dva sata pauzi.

Moguća je i varijanta hoda do vrha po kraćoj stazi gore – dolje.

Crnopac je najjužniji izdanak Velebita. Teren je iznimno krševit pun dubokih ponikvi, ponora, kukova, jama. Veliki Crnopac  najviši je vrh u području Crnopca. Sam vrh je usko travnato bilo na kojem se nalazi oštećeni geodetski stup. Vidik s vrha otvoren je na sve strane (Sveto brdo, do Vaganjskog vrha, Poštak, Dinara, Ozeblin, Kremen,…)

Prilazi

Prezid – Veliki Crnopac (izravni, strmiji put) 2.30 h
Prezid – pl. sklonište Crnopac – Veliki Crnopac 4 h

Izravni strmiji uspon u početku je kroz šumovito područje, dalje u kamenjar, pa do urušenih Veselinović stanova kozjom stazom sve strmije uzbrdo po kamenitom i napornom terenu za hodanje. Završni uspon ide vrlo oštro uzbrdo, kroz bukovu šumu, do prijevoja između Velikog Bata i Crnopaca te dalje po golom hrptu, posljednjih 10 min uskim vršnim grebenom do vrha.

Vrh je označen betonskim stupom s natpisom imena i nadmorskom visinom.

Na njemu je i strelica koja upućuje na smjer prema kamenu, u koji je ugrađen tuljac s upisnom knjigom i žig.

Povratak : u večernjim satima

Napomena: U slučaju loših vremenskih uvjeta, izlet će se odgoditi ili otkazati.

Oprema: uobičajena planinarska oprema, zaštita od sunca/kiše, hrana i piće iz ruksaka  ( barem 3  litre tekućine! )

Vodič: Zvonimir Krmpotić

 

KONAČNI DOGOVOR OKO ODLASKA NA SASTANKU U ČETVRTAK!

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.