MRZLICA, ŠMOHORJE, GRMADA, CELJE  28-29.10.2017.

Subota 28.10.

Polazak iz  Crikvenice sa autobusne stanice, posebnim autobusom u 6,30 sati . Po potrebi, autobus će ukrcati putnike na stanicama Novi i Selce. Nastavak puta  preko Rupe, Ilirske Bistrice i od Postojne autoputom . Do Žalca ima nešto više od 3 sata vožnje, a napravit ćemo i  pauze – u Lomu i još jedno stajanje ako bude potrebno..

U Žalec stižemo oko 10,30 sati i tu nas čeka lokalni vodič celjskog planinarskog društva. Nastavljamo vožnju autobusom još 2 km do Migojnica ,gdje će A grupa  započeti planinarenje i uspon  na Mrzlicu, 1 122 mnv. Mrzlica je četvrta najviša planina Zasavskog gorja, a do nje ima nekih 3 sata hoda, tj oko 10 km.

Nakon uspona na vrh i kraćeg odmora u Domu na Mrzlici, u nastavku idemo još 8,5 km , tj još oko 3 sata , najprije  do Planinarskog doma  na Kalu, pa dalje na Gozdnik  (1090 mnv, možemo ga obići)  i  do Šmohorja gde je Planinarski dom na visini 783 mnv. Ovdje ćemo prespavati. Cijena  za večeru, spavanje i doručak  je 20 €. 

B Grupa, koja ne bi htjela ovoliko hodati,  može  autobusom nastaviti do doma na Šmohorju 784m. Ovdje  ima laganih šetnji u okolini  ili  se može popeti na Malič, 986 mnv.

Nedjelja 29.10.

Drugi dan rano ustajanje (mijenja se ura u noći) tako da već u 7 sati budemo spremni za polazak autobusima  do 12 km udaljenog  Celja.

Grupa A  će , ako to dopuste vremenski uvjeti,  krenuti  malo težim putem od mjesta Zvodno (300m)  kroz divlju prirodu  Hudičevog grebena ( tu ima malo klinova i sajli, ali nije opasno i nije okomito ),   u nastavku ćemo se popeti na Grmadu, 718 mnv, gde je vidikovac  sa lijepim pogledom na mjesto Celje i okolinu. Nakon razgleda i odmora krećemo  dalje na Tolsti vrh nad Celjskom kočom, 834 mnv . Nakon kratkog odmora slijedi  spust u hotel – Celjska koča, 651 mnv,  gdje imamo ručak. Vodič preporuča gulaš s prilogom  ( oko 5 € ).

Druga grupa ide po šumi  sekvoja (tu je i 50 m visoka duglazija-Pečovniška kraljica) na Vipotu, 532 mnv i dalje na Tolsti vrh i na Celjsko kočo  na ručak. Tko ne želi planinariti, može  autobusom  stići do Celjske koče, gdJe ima laganih staza za šetnju.  Ako žele hodati,  onda  se može proći staza dužine 3 km iz Pečovnika do Celjske koče , koja se postupno  penje.

Vrijeme razgleda grada i starog grada iznad Celja odredit će vodič . Ulaznica je 4€, a stari grad je otvoren od 9 do 18 sati.

Prijevoz: cijena prijevoza ovisi o broju prijavljenih članova, procjena je 160 kn.

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

Zagreben - Malič - Slika - 25482 Dom na Šmohorju.Zvodno - Grmada nad Celjem (skozi Hudičev graben) - Slika - 68361 Pogled nazaj.   Zvodno - Grmada nad Celjem (skozi Hudičev graben) - Slika - 68398 Na vrhu Grmade.  (Izvor foto: hribi.net)