KUKULJANOVO  – SOBOLI , nedjelja 02.02.2020.

 

Polazak iz Crikvenice u 8 sati. Okupljanje kod Inine benzinske na obali.

Prijevoz: osobni automobili, uz nadoknadu troška goriva šoferima

Vožnja do Kukuljanova gdje ostaje grupa, a dva vozača produžuju do Čavli, točnije do Soboli i gostione „Putnik“ gdje ostaje  jedan auto za povratak šofera. Za tih dvadesetak minuta grupa može otići na kavu.

TEŽINA STAZA:. nezahtjevna staza cca 10km; stijene oko Gradine traže nešto više spretnosti . Efektivnog hodanja oko 5 sati (bez pauzi). Kondicijski malo zahtjevnija.

OPIS PUTA:

Hodati počinjemo u Kukuljanovu , 315 mnm i krećemo na poučnu stazu Ponikve koju je uredila TZ Bakra. Najprije obilazimo tragove prošlosti u obliku ostataka liburnske gradine smještene na uzvisini do koje vodi edukativna staza i s koje puca otvoreni pogled. Gradina je  na 350 mnm i do nje vodi put kroz kamenjar i stijene. Povratak istim putem do  križanja staza.  Potom slijedi spust  u Ponikve, 114 mnm i obilazak Studenci, Malog luga. Ponikve su poznate zbog nevjerojatnog krškog fenomena u kojem podzemne vode poplavljuju Mali i Veli Lug  i stvaraju jezero odnosno podvodni šumski svijet.

U nastavku, uspon strmom stazom prema Seniorskom planinarskom putu (kako i ime govori stazu su uredili i markirali članovi Seniorske sekcije PD PLATAK, Rijeka) koji počinje u zaseoku Plosna. Markiranom stazom se preko bunkera, kreće prema grebenu Kičerina (470 m) i "Čarobnom stazom" prema Suhom vrhu (547m) . Makirana staza koja vodi dalje je prilično zarasla, pa ćemo krenuti drugim putem koji završava kod gostione  „Putniku“ u Sobolima.

"Čarobna  staza" je mulatijera iz ratnog doba i prolazi između stijena i šumskog prostora na grebenu između Kičerine i Suhog vrha. S  Kičerine se pruža pogled na Veli i Mali lug i na selo Ponikve  ( na jezero " sad me ima- sad me nema"). Suhi vrh je ogoljen , sa njega se pružaju lijepi vidici na Učku, Grobničke Alpe,  Risnjak, Viševicu, Tuhobić i na otoke Lošinj, Cres, Krk.

Vodič : Boro Štrbac, PD Bakar

OPREMA: uobičajena planinarska oprema, obuća i odjeća prilagođena vremenskim prilikama (višeslojna odjeća), dovoljno tekućine,  zdravstvena i planinarska iskaznica. Hrana i piće iz ruksaka.

POVRATAK:  u kasnim poslijepodnevnim satima

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.