PD Strilež Crikvenica  organizira izlet      u subotu  1.7.2017.

Ždrilski kuk n/v 1 165 m

 

Polazak iz Crikvenice u 7.30 sati, s benzinske stanice Ine na obali.  Prijevoz automobilima.

Dolazak na Baške Oštarije oko 9.30.   Automobile ostavljamo na parkiralištu pokraj hostela Velebno otkud je i ishodište ovog izleta.

IMG_0010

Ždrilski kuk je smješten istočno od Baških Oštarija. Pripada južnoj skupini velebitskih vrhova. Prilaz je moguć iz više smjerova: od Baških Oštarija, Brušana, iz Sušnja ili Kubusa, te s morske strane od Rudelinke,   a mi smo odabrali uspon od Baških Oštarija ( bivša osnovna škola). Ovaj vrh se smatra jednim od ljepših vidikovaca na južnom Velebitu, pored Konjevače, samo što je ovaj bliži moru pa je vidik još izraženiji. Kameniti vrh  izdiže se iznad Ždrila i šumskog zelenila, sa vršnim grebenom u dužini 150 do 200 m. Ovaj vrh je KT 3 planinarskog puta Velebno, a smješten je u sredini između Šupljeg kuka s lijeve i vrha Vlake s desne strane. Između njega i vrha Vlake smješten je prijevoj „Ždrilo“  s dvije manje i jednom većom zaravni, na kojoj je postavljeno krasno sklonište istog naziva.

Opis: Dužina staze je oko 16 km. Predviđeno vrijeme hoda je   5 i pol sati.          

Uz  stajanja, ukupno vrijeme bi bilo između 7-8 sati. Savladava se visinska razlika pri usponu i spustu  od nekih 1 150 m.

S parkinga (n/v 920 m) krećemo  markiranom planinarskom stazom koja vodi šumskom vlakom, kroz bukovu šumu. Nakon desetak minuta hoda po  šumskoj vlaki izlazimo pred vrh žičare, od kuda se pruža lijep pogled na Dabarske kukove. Dobro markiranom stazom nastavljamo dalje ispod žičare do njenog vrha, gdje staza dalje nastavlja kroz bukovu šumu. Umjerenim usponom izlazimo ispod Sladovačkog brda. Nakon 15-ak min. spusta dolazimo na travnatu zaravan – Sladovačku livadu, koja se nalazi na 1030 m nadmorske visine. Na jednom dijelu livade odvaja se planinarski put za V. Sadikovac. Nakon 5 minuta s tog puta lijevo skreće staza do Jame Sladovače –  KT 4  obilaznice Velebno koju možemo obići u povratku. Nakon Sladovačke livade  krećemo stazom koja se strmo spušta kroz šumu pa polegnutim dijelom staze kroz travu i bukovu šumu, neprekidno u dubokoj hladovini. Staza prolazi Jurkovom dolinom i vodi sve do Kljajine doline i raskrižja putova. Desno, odvaja se put za Konjsko .Lijevo je ispisan natpis na bukvi – Ždrilski kuk, Lukovo Šugarje i Šugarska duliba. Na desnoj strani, na bukvi, ispisan je naziv Lukovo Šugarje i Šugarska duliba. Držimo se lijevog odvojka idući po dobro ugaženom putu, koji vodi preko Medina dolca s vrlo umjerenim usponom do sljedećeg raskrižja „Piskovite Kosice“ (n/v 950m). S lijeve strane dolazi put iz Brušana, ravno vodi za Ramino korito i Šugarsku dulibu, dok desno vodi put za Ždrilski kuk. Tu nastavljamo uspon,a 10 minuta prije izlaska na prijevoj Ždrilo, nailazimo na još jedno račvanje. Uskoro stižemo na travnato sedlo između Ždrilskog kuka ( 1165 m) s lijeve i Vlake (1130) s desne strane. Ovo Ždrilo je istovremeno klimatska i vegetacijska granica koja dijeli Primorje od Like. Tu se smjestilo prekrasno planinarsko sklonište ista naziva. Od skloništa nastavljamo strmo lijevo slabo markiranim dijelom do samog vrha, ali bez problema jer je završni dio stjenovit, otvoren i izložen. S vrha se pružaju možda i najljepši pogledi koje Velebit nudi.

Vraćamo se istim putem uz mogućnost obilaska jame Sladovače. Po povratku okrjepa u hostelu Velebno.

Vodič: Iva Halasz

VAŽNO: Potrebno je ponijeti veću količinu tekućine!!

 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.