Program izleta za članove PD Strilež     13.03.2016.

                               Veprinac – Opatijska obilaznica- 1.etapa

PRIJEVOZ : osobni automobili , uz nadoknadu troška vozačima
POLAZAK : u 8 sati sa autobusne stanice u  Crikvenici

Izlet se organizira bez vodiča. Svi učesnici dužni su pratiti planinarske oznake i proučiti dostupne informacije i kartu! Hoda se između 5 i 5 i pol sati

 U Tumpićima (Veprinac) krećemo po OPO. Prva KT 7 je  Lovačka kuća Brdo . Za pola sata hoda od lovačke kuće, dolazi se na KT 6vrh Budišinac (948 m). Vrh je šumovit.

Oznaka KT i žig nalazi se na vršnoj stijeni, a natpis naziva vrha i na stablu. 

KT 5 – Zvoncev vrh (972 m). Od Budišinca do ovog vrha  treba oko pola sata.
Do naredne kontrolne točke , Majkovca treba 50 min . KT 4  Majkovac (853 m) ne nalazi se na samom vrhu, već malo dalje na vidikovcu.

KT je označena betonskim stupom na kojemu je žig i metalna kutija sa upisnom knjigom. Od Zvončeva vrha do Majkovca treba 50minuta.  
Spust po goloj padini s vidikom na Veprinac, do borove šume. Umjerenim spustom u luku obilazimo Majkovac. 25 minuta spusta do asfaltne ceste u selu Vedež.

Dalje ulijevo, pa najprije po cesti, a potom po šumskoj stazi penjanje do prijevoja između vrhova Orjak i Beljač. Slijedi kratak i strm uspon po sjevernoj padini Orjaka do travnatog hrbata planine, po kojem se dolazi do vršne stijene.

45 minuta hoda je od Majkovca  do  KT 3 , vrha Orjak (706 m). Vrh Orjaka je stjenovit i obrastao grmljem, pa su vidici sa samog vrha dosta ograničeni. U blizini vrha su mjesta s lijepim pogledima.
Nakon povratka u Vedež slijedi pola sata hoda po asfaltnoj cesti kroz sela Vedež i Zagrad do glavne ceste Matulji – Učka.

Od glavne ceste odvaja se stara uređena staza po kojoj se uz groblje za desetak minuta dolazi do crkve sv. Marka u Veprincu. 

  Žig KT 2  – Veprinac (517 m)  se nalazi na zidu crkvenog kompleksa. 

https://lh3.googleusercontent.com/-baoOGPNJ9mI/U6r6ZcFONXI/AAAAAAAABLY/crxaTS0-OZw/w530-h398-no/015.jpg   

Odvojak s asfaltne ceste za Veprinac
POVRATAK: između 17 – 18 sati
OPREMA: uobičajena  planinarska, prilagođena vremenskim uvjetima, hrana i piće iz ruksaka.


Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu,

da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. 

U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, moguće su promijene plana ili potpuno otkazivanje izleta  .

OPO etapa 1-karta