PD Strilež Crikvenica organizira izlet

23.-24.04.2016.g.

LOŠINJ, SUSAK

23.04.2016. subota

Polazak: 7,30 sati sa autobusne stanice u Crikvenici. Prijevoz autobusom preko Krka do trajektnog pristaništa Valbiska, a zatim trajektom na otok Cres.

Nastavljamo vožnju prema Malom Lošinju. Dolazak u Mali Lošinj oko 11 sati. Razgledavanje muzeja Apoksiomena (ulaznice nisu uključene u cijenu izleta).

Grupa A: Staza dupina od Malog Lošinja do Velog Lošinja (cca 6 sati hoda).

Grupa B: Šetnja uz more do Sunčane uvale (cca 1 sat hoda) i povratak u individualno razgledavanje Malog Lošinja. B grupa  busom nastavlja do Velog Lošinja.

Nakon dolaska grupe A u Veli Lošinj svi se skupljamo na rivi u Velom Lošinju i razgledavamo muzejsko – galerijski prostor Kula (ulaznica nisu uključene u cijenu,

informativno cijena za grupe 8 kn, odnosno 4 kn za  djecu i umirovljenike). Nakon obilaska muzeja,  individualna šetnja po Velom Lošinju.

Smještaj u dvo-, tro- i četverokrevetnim sobama u Lječilištu Veli Lošinj, večera i noćenje.

24.04.2016. nedjelja

Nakon doručka u 7,30 sati krećemo autobusom uz usputno zaustavljanje kod Konzuma za nabavku hrane i pića, te nastavljamo dalje do Malog Lošinja .

U 9 sati se ukrcavamo na katamaran za otok Susak. Razgledavanje Suska, posjet lanterni i groblju. Šetnja oko otoka Suska traje cca 3 sata.

Slobodno vrijeme za individualan obilazak i/ili kupanje ovisno o vremenu.

Povratak sa Suska na Mali Lošinj  katamaranom u 18 sati.

Povratak u Crikvenicu u kasnim večernjim satima.

VELI LOŠINJ


http://visitlosinj.hr/Resources/imagesUpload/formatted/13112_bigImage.jpg

Smješten je u uskoj uvali na jugoistočnoj strani otoka Lošinja, u podnožju brda Sv. Ivan. Visoke kuće, u prvom redu oko luke, te brojne raskošne vile s lijepim vrtovima, glavne su značajke ovog lijepog gradića, koji je sa svojih 1000 stanovnika, drugo naselje po veličini na otoku.  

Interesantno je spomenuti da je nekada Veli Lošinj (Velo selo) bio veći od Malog Lošinja (Malo selo), ali se Mali Lošinj kroz povijest brže razvijao, te je danas situacija obrnuta, ali su nazivi ostali do današnjih dana.


U uskim uličicama Velog Lošinja, kroz "portune" vide se raskošne vile nekadašnjih kapetana, brodovlasnika i bogate gospode. U vrtovima tih vila skupljeno je 80-tak vrsta različitog bilja, dok u velološinjskom parku, ispred današnjeg lječilišta, a nekadašnje rezidencije nadvojvode Karla Stjepana, ima više od 200 botaničkih vrsta.


SUSAK

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Susak-view-of-town-beach.jpg http://lh3.googleusercontent.com/-H3Nhg69PtFc/SD8r62TMnDI/AAAAAAAACvg/A1uEfnArTyg/P7280647.JPG?imgmax=640

Susak je mali otok u sjevernom Jadranu, poznat po plitkim pješčanim uvalama, predivnoj narodnoj nošnji i žućkastoj prašini od koje je otok načinjen.

Upravo ta prašina ga čini jedinstvenim – čak i iskusni moreplovci će se složiti da u cijelom Mediteranu nema sličnog otoka!

Na otoku nema cesta, nema automobila, nema bučnih noćnih klubova – samo kilometri prašnjavih stazica koje preko travnatih kaskada sela  spajaju sa udaljenim uvalicama.

Tijekom zime na otoku živi samo mali broj Suščana jer je većina emigrirala u Ameriku. Dijalekt kojim se služe toliko je različit da ga ne razumiju čak niti stanovnici susjednih otoka!

 

 

Oprema: standardna planinarska oprema, gojzerice, odjeća u skladu s vremenskim uvjetima, zaštita od sunca, kiše ili vjetra, osobni dokumenti

Cijena izleta je 400 kn i uključuje prijevoz autobusom i polupansion. Ukupnu cijenu treba uplatiti najkasnije do 14.04.2016.

Vodič: Darko Tadej

Informacije Sandra Erceg 099-213-6990

 

Prijave na sastancima četvrtkom.

 

Prisutni na pohodu dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo promjene satnice i rute ovisno o okolnostima. Opremu prilagoditi vremenu i godišnjem dobu.

Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.