SREDNJI VELEBIT – vrh VELINAC (965 m)

19.7.2015.g. – nedjelja

 

U 8 sati polazak iz Crikvenice (autobusni kolodvor). Po želji, pauza za kavu u Jurjevu. Vožnja  magistralom do Karlobaga gdje skrećemo desno za Baške Oštarije, a nešto prije Oštarija za Ravni Dabar.

http://www.planinarski-portal.org/static/web_app/uploads/KT_uploaded_images/kt9_velinac3.jpgA grupa:  Budaci – Velinac

Nakon skretanja na cestu za Ravni Dabar, vrlo brzo treba skrenuti za Ledenik. Asfaltnom cestom do zadnje kuće, jedine naseljene, u selu Budaci. Staza počinje kraj lajavog psa. Uspinje se kamenjarom i makijom. Pogled ne može pobjeći od istaknute stijene Velinca, a vidik je otvoren prema moru i Pagu.

Dalje vodi kroz uski usjek među liticama da bi se našli na šumovitoj i pitomijoj uzvisini. 10 min hoda je do vrha.

Ukupno trajanje uspona je oko 1 i 15 min i prevaljuje se 300 m nadmorske visine.

Nastavljamo dalje markiranom stazom do pristupa na makadamsku cestu koja ide za Kuginu kuću. Tu skrećemo desno i pratimo istu cestu otprilike 1.5-2 km gdje je skretanje desno na nešto uži makadamski put koji nas vodi natrag u Budake (2 km).

Predviđena staza je kružna, a ukupno hoda je 4 sata.

Po završetku planinarenja,  odlazak u Baške Oštarije gdje bismo se okrijepili u Vili Velebita i našli s B grupom.

 

B grupa: Dabarska kosa – Premužićeva staza

Vožnja cestom do Dabarske kose i područja Kukalina gdje cesta prolazi kroz zanimljive procjepe među stijenama kao i kroz dva manja tunela iskopana u stijeni .  Vraćamo se autima/kombijem do Dabarske kose te slijedi šetnja Premužićevom stazom prema željama grupe. Po povratku spuštanje do doma u Ravnom Dabru i ručak iz ruksaka. Nakon odmora autima/kombijem odlazimo do Baških Oštarija gdje ćemo se naći s A grupom

 

Prijevoz: osobni automobili + kombi . Cijena prijevoza kombijem je 130 kuna po osobi. Rezervacije za kombi kod Marijane Mužević.

Ručak nije predviđen pa je potrebno opskrbiti se hranom i svakako ponijeti što više tekućine.

Oprema je standardna za odlazak u planine.

Vodiči: A grupa – Iva Halasz

             B grupa – Marijana Mužević

Info mail: pd.strilez@gmail.com 

 

Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPSa za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornostU slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, moguće su promijene plana ili potpuno otkazivanje izleta  .