U suradnji s PD  Duga, Rijeka, pozivamo članove PD Strileža da se priključe ovom dvodnevnom izletu  2.- 3.6.2018. (subota i nedjelja)

MOSOR : Debelo brdo (1044mnv) i 5. MosFF (Mosor film festival)

POLAZAK: autobusom: 07:00 – Jelačićev trg – Rijeka

TEŽINA STAZE: kondicijski zahtjevna, tehnički srednje zahtjevna, nestabilno kamenje, hod i preskakanje većih stijena, obvezna čvrsta visoka planinarska obuća. Staze su u slučaju jakog sunca vrlo zahtjevne.

OPREMA: uobičajena planinarska oprema, (čvrsta visoka obuća, komplet prve pomoći), obuća i odjeća prilagođena vremenskim prilikama, dovoljno tekućine (min. 2 lit), zdravstvena i planinarska iskaznica, zaštita od sunca, pribor za os. higijenu, čeona ili druga rasvjeta.

CIJENA: autobus: 250,00 (procjena na 30 planinara) – spavanje u domu: 50,00 kn

PRIJAVE: čim prije, a uplata akontacije u visini prijevoza najkasnije do 30.5.2018.

OPIS:
Mosor sa svojih 25 km dužine i najvišim vrhom Veliki Kabal (1339 m), ne ističe se masivnošću pored ostalih dalmatinskih planina ali je već više od 80 godina svojevrsna kolijevka dalmatinskog planinarstva. Mosorom dominira kameniti hrbat bez hlada s kojeg se u smjeru sjevera i juga spuštaju krševite padine vrlo razvijenog kraškog reljefa.

Prvi dan 2.6.2018. subota
Polazak: 7:00 Rijeka – Jelačićev trg – Šmrika – Crikvenica – Senj – Žuta Lokva – autocestom – Split – Donje Sitno – Dubrava (470 m) gdje je polazište za uspon do planinarskog doma Umberto Girometta (868 m). Smještaj, odmor te po željama, uspon na vidilicu Girometta (970 m) i/ili Istarska glava (1.041 m) od kuda se pružaju nezaboravani vidici na Split i Mosorski masiv. Za kondiciono spremne moguć dogovor za V. Kabal – Vickov stup.
Padom mraka, na livadi ispod doma započinju projekcije filmova povodom Svjetskog dana zaštite okoliša i Dana zaštite planinske prirode u Republici Hrvatskoj.

Drugi dan 3.6.2018. nedjelja
8:00 Spremanje i polazak stazom preko kuće Lugarnica (872 m) na Debelo brdo (1.044 m) ujedno i točka HPO. Pl. kuća Lugarnica, kad radi, ima šternu za vodu.
Povratak preko kuće Lugarnica stazom do sela Sitno Gornje (580 m) gdje nas čeka prijevoz za Rijeku. Ukupna dužina staza oko 14 km a vrijeme provedeno najmanje oko sedam sati.

SAVJETI: Budući da se drugi dan ne vraćamo u dom Girometta, nosimo sve stvari. Preporuka je koristiti isključivo planinarske ruksake bez nepotrebnih dodatnih opterećenja. U domu postoji mogućnost korištena njihove posteljine. Na stazama nema vode. Može se nadopuniti u domu Girometta kao i kući Lugarnica. Obvezna količina najmanje 2 litre a u slučaju sunčanog vremena i više. Obzirom na karakteristike staza, potrebna je visoka planinarska obuća radi zaštite i stabilnosti zglobova. Lagana sportska obuća je isključena. Obvezna je zaštita od sunca (pokrivalo glave) te se preporučuju štapovi za hodanje radi težine ruksaka. Mole se planinari da preko noći isključe razne zvučne opcije telefona kako ne bi cijelu noć ometali san drugima, prije vremena za ustajanje, kao što je to bilo prošle godine.

NAPOMENA: Prijavom na izlet svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje, da ima odgovarajuću opremljenost, uplaćenu članarinu HPS-a za 2018. g. te pristupa na vlastitu odgovornost. Nepoštivanje uputa i pravila može rezultirati isključenjem iz organizirane grupe planinara
U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, kao i procjene vodiča, moguće su promjene plana, prilagodba trase ili otkazivanje izleta.

 

Fotografija Planinarsko društvo "Duga".