Prijevoz: osobnim automobilima uz nadoknadu troška vozačima (0,25 €/km). Prilikom prijave    naznačite jeste li voljni voziti.

Polazak: iz Novog Vinodolskog u 6.45 h (autobusni kolodvor) i iz Crikvenice u 7.00 h (Inina benzinska na obali) preko Postojne do Križne jame i Rakovog Škocijana.  Povratak oko 19 h.

Rakov Škocjan je prekrasna kraška dolina između Cerkniškog i Planinskog polja (oko 3 km duga i 300 metara široka). Već 1949. to je područje prvo u Sloveniji proglašeno krajobraznim parkom. Područje Rakovog Škocjana nekada je bila velika špilja koju je rijeka Rak izdubila u stijeni . Cijelo područje obiluje krškim fenomenima, a kroz dolinu postoji staza koja nas vodi kroz  jedinstveni prirodni ambijent.

Križna jama je 8273 m dug špiljski sustav u blizini Cerkniškog polja. To je turističkih špilja u kojoj    nema     betoniranih staza i jake rasvjete i zato je sačuvana.

Plan:U 9.30 h ulazimo u Križnu jamu. Razgled traje 1.15 min,10 min voziti ćemo se čamcem do 1. jezera. Dobiti ćemo lampicu i čizme. Ulaznica iznosi 12 €.

         Oko 11 h ostavljamo automobile na parkiralištu u Rakovom Škocijanu i idemo poučnom stazom do Malog prirodnog mosta (20m dužine i 6m širine) koji se uzdiže 42 m visoko iznad ponora Rak, Zelških jama, Tkalčeve jame, Velikogi prirodnog mosta (40 m dužine i 10 m visine), koji se nalazi na drugoj strani doline Rakov Škocjan i do ruševina crkvice sv. Kancijana.

Težina: ne zahtjevna staza
Trajanje: 5 sati hoda sa pauzama

Oprema:  planinarski štapovi, čvrste gojzerice, gamaše,rezervna odjeća i obuća

Prehrana:iz ruksaka

Prijave i informacije: PD Strilež – prijave (viber), 

VodičIrena Vretovski (mob 0981671969)

Prisutni na pohodu dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo promjene satnice i rute ovisno o okolnostima. Opremu prilagoditi vremenu i godišnjem dobu. Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.