Program izleta za članove PD Strilež

“Stazom zviri”i  stazom “Trag čovika”

Babić Siča (1300m)-dom Zavižan (1594m)  –Veliki Zavižan (1676m), HPO vrh – Babić Siča

nedjelja, 20.08.2023.g.

 Polazak s autobusnog kolodvora: 6:30 h iz Crikvenice, 6.45 h  iz Novog Vinodolskog uz pauzu za kavu (Jurjevo) do Babić Siče (ulaz u NP Sjeverni Velebit). Povratak u večernjim satima. Autobus dolazi iz smjera Rijeke.

 Prijevoz: poseban autobus (veliki)

Cijena prijevoza: 16 €, u slučaju odustanka od izleta novčana uplata neće se vratiti ukoliko se ne nađe zamjena

Cijena ulaznice za NP Sjeverni Velebit – 5 EUR , za grupu, više od 15 članova

Kružna staza Babić Siča – Zavižan

Povodom proslave 10. obljetnice Parka postavljene su dvije staze – “Staza zviri” i “Trag čovika”. One povezuju ulaz u Park na Babić Siči s Planinarskim domom Zavižan, čineći tako kružnu stazu.

Veliki Zavižan – Sam vrh je gol te ima izvanredno lijep vidik, jedan od najljepših na cijelom Velebitu

Plan: Krećemo iz Crikvenice i  Novog Vinodolskog do Sv.Jurja. Vozimo se cestom prema Krasnu do ulaza u Nacionalni park Sjeverni Velebit – Babić Siča (1300 m).

Krećemo oko 9h laganom i lijepom “Stazom zviri“ oko 1,5 sati do planinarskog doma na Zavižanu (1594 m).

Nakon odmora slijedi uspon na vrh Vučjak (1645 m) koji je samo 10-ak minuta udaljen od doma. S vrha se pružaju prekrasni pogledi na more i otoke. Povratak do doma. Nastavljamo podjeljeni u 2 grupe:

Grupa A uspinje se na Veliki Zavižan (1676 m).,40 minuta , isto toliko silazak. Markacije vode šumom, a potkraj kroz visoku klekovinu na vrh. Uspon je lako prohodan i vrlo lijep.

Grupa B može do botaničkog vrta ili na kratki uspon od 20-ak minuta na Zavižansku kosu (1622 m). Sastajemo se nakon 1.5 h kod kapelice ispod doma.

Slijedi povratak do Babić Siče stazom „Tragom čovika“ kroz lijepu bukovu šumu, livade i pašnjake, s pogledima na more u trajanju od 3 sata.

Autobusom idemo u Krasno gdje ćemo se družiti na zajedničkom ručku.

Težina: tehnički i kondicijski nezahtjevna staza

Trajanje: Grupa A: 6 h, Grupa B: 5 h

Oprema: planinarski štapovi, čvrste gojzerice, zaštita od sunca

Piće i hrana: iz ruksaka, dovoljno tekućine, a nakon planinarenja vozimo se u Krasno na organizrani ručak u konobu Jure, po cijeni od 10 €, plaća se na licu mjesta.

Obavezni dokumenti:planinarska iskaznica HPSa; osobna,  zdravstvena iskaznica,

Prijave i uplate: PD Strilež – prijave (viber),naznačite želite li ručak, uplate  na žiro račun (samo za prijevoz) ili u četvrtak 10.8. u uredu od 19 do 19.30.

Vodič:Irena Vretovski (mob 0981671969)

Prisutni na pohodu dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo promjene satnice i rute ovisno o okolnostima. Opremu prilagoditi vremenu i godišnjem dobu.Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.