Program izleta za  nedjelju 29.07.2012.g.
SREDNJI VELEBIT:METLA 1288m – LJUBIČKO BRDO 1320m

    

Polazak u nedjelju 29.07.2012. u 7 sati iz Crikvenice -autobusna stanica. Po  potrebi, prolaz kroz Selce i kroz autobusnu stanicu u Novome.

Prijevoz autobusom preko Karlobaga do Baških Oštarija, uz pauzu za kavu u Jurjevu. U Baškim Oštarijama nema restorana, kafića, PK Vila Velebita ne pruža ugostiteljske usluge.

A grupa: Baške Oštarije (924 mnm)  – Metla (1 288 m) 2:30 sat uspona

Od crkve,  sporednom cestom ide se uz potok Ljubicu ,preko livada 30′ do odvojka na Ljubičko brdo. Dalje  cestom pokraj vodospremnika u podnožje Filipova kuka i do ponora Crno vrelo. Tu je na livadi okretište makadamske ceste, a markacija nastavlja slabijim kolnim šumskim putom. S puta se desno u šumi odvaja markacija za uspon na Crni vrh (1197 m – od odvojka do vrha je 35′ uspona), a markacija za Metlu nastavlja ravno prema Metlačkom razvršju. Put poslije presijeca jednu šumsku cestu i vodi dalje preko proplanaka i kroz šumu do odvojka za Oštri Kozjak i Jadovno, a 20′ zatim stiže na Metlu.  Povratak istim putem.

B  grupa: Baške Oštarije (924 m) – Ljubičko brdo (1 320m) 1:30 sat uspona

Zajednički početak staze za obje grupe, do mjesta gdje  markacija skreće lijevo sa makadamskog puta. Slijedi 30′ strmog uspona do travnatog pojasa, gdje put zakreće lijevo  i uspinjući se strmo grebenom stiže se do vrha za 30′.Zahvaljujući položaju, s vrha se otvara širok vidik, koji istodobno obuhvaća vrhunce južnog Velebita, more, Liku, Dabarske kukove i oštarijsko polje. Povratak istim putem.

Planinari koji ne žele proći cijelu trasu mogu prema svojim mogućnostima i željama poduzeti od PK Vila Velebita, kraće šetnje po Baškim Oštarijama do hotela Velebno, planinarske kuće Prpa i prijevoja Kubus.

Oko 16 sati ukrcaj u autobus, pauza na Kubusu i u Karlobagu.     Povratak u Crikvenicu oko 20 sati.

                                                    

Cijena prijevoza autobusom  je 100 kn. Prijevoz autobusom će biti organiziran ako se javi najmanje 15 zainteresiranih.  Prijave na sastanku društva u četvrtak (Macel, 20 sati),  na e-mail tanja@pd-strilez.hr ili na mob. 091-250 98 78.

Savjeti i preporuke: Ponijeti sa sobom dovoljne količine vode za piće, zaštititi se od sunca ,  obratiti posebnu pažnju na  zmije.

 

Svaki učesnik sudjeluje u pohodu na vlastitu odgovornost, s time da su članovi HPS osigurani putem saveza. U slučaju nepredviđenih okolnosti, moguće su izmjene plana.
Tanja Malovoz
Predsjednica PD Strilež
Crikvenica

.