PD Strilež Crikvenica za svoje članove organizira izlet

 

u nedjelju , 11.6.2017. 

MATAJUR (1 643 m)

Matajur

 

Polazak: iz Crikvenice, najkasnije u 7.00 sati sa Inine benzinske na obali.

Vožnja u smjeru Rijeke i graničnog prijelaza Pasjak. Prelazimo slovensko – talijansku granicu , a kod  Bazovice  se priključujemo na autoput prema Monfalconeu (treba pripremiti 2.50 eura za cestarinu). Vožnje autoputom je nekih sat vremena, do izlaza Vilesse, Gorizia. Sa autostrade izlazimo kod Gradisca d’ Isonzo . Nastavljamo put prema mjestu Livek pa dalje Avsi gdje nam je i ishodišna točka za Matajur.

Opis: Avsa je mjestašce na 861 m nadmorske visine , a u naredna dva i pol sata napravit ćemo visinsku razliku od 782 m da bi stigli na vrh koji je na 1 643 m. Planinarska staza u nekoliko navrata prati i presijeca šumsku cestu. U posljednjoj dionici puta izlazimo na greben točno između dviju zemalja. Sam vrh pruža krasne vidike na Italiju s jedne strane, s druge na predalspki predio i Julijske Alpe.

Povratak u Avsi istim je putem s nešto skraćenim trajanjem zbog strmice i nezahtjevnosti same staze.

Na putu smo najmanje 12 sati, od toga je vožnje okvirno 7, a hoda 5 sati.

Hoćemo li putem stajati na neku okrijepu, stvar je dogovora. To može biti u bilo kojoj od tri zemlje J

Sa sobom treba ponijeti veću količinu tekućine i hranu u ruksacima. Oprema je standardna za odlazak u planine.

Prijevoz: osobnim autima uz nadoknadu troška šoferima

Napomena: Ponijeti važeće osobne dokumente za prijelaz granice.

Vodič: Iva Halasz

 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.