Program izleta za članove PD STRILEŽ

srijeda 3.8.2022.

Staza malog princa

Krenite u avanturu i upoznajte Malog princa!

Polazak  u 4 sata , prijevoz osobnim automobilima (trošak prijevoza: nadoknada vozaču 2 kn/km + cestarina). Vožnje ima oko 2 i pol sata do početne točke ovog planinarskog izleta koja je na devetom kilometru na cesti od Gračaca preko Prezida za Obrovac. U 7 sati najkasnije krećemo hodati.

Put Malog  princa je naziv poznate planinarske penjačke  staze koja se naziva još i Poučna staza Malog princa. Smještena je na južnom dijelu Velebita, u blizini planinarskog skloništa Crnopac. Prolazi kroz Park Prirode Velebit, a vodi na vrh Bili Kuk (1171 m). Staza obiluje čudnovatim i posjeta vrijednim kamenim tvorbama: Dvori, Konoba, Niska vrata, Dvorska vrata, Zdenkova jama, Šušnjevac, Slipi Klanac, Tisni klanac, Podkuk, Krivi klanac, Tonkina vrata, Stankina vrata, Kičma (osigurana sajlom) te posljednja i najljepša Nebeska vrata. Staze su markirali i oklinčali Slavko Tomerlin Tatek i Zdenko Morović (po kojemu je Zdenkova jama i dobila ime).

Opis:  Staza prema vrhu počinje prije tunela na mjestu gdje se stara cesta odvaja od nove. Tu treba parkirati automobil. Staza se, nakon ceste,  počinje uspinjati, i kod dva veća bunara skreće lijevo u šumovito područje. Nakon prijeđenih 420 m,  dolazi se na križanje na kojem smjer ravno vodi južnom padinom, preko Veselinovićevih stanova direktno na vrh Crnopac, dok smjer lijevo vodi prema PS Crnopac. Na ovom križanju treba skrenuti lijevo. Nakon skretanja započinje oštriji uspon, nakon kojeg staza izlazi na sjevernu padinu i nastavlja umjerenijim usponom, do PS Crnopac.

Neposredno prije planinarskog skloništa je križanje na kojem treba skrenuti lijevo. Od planinarskog skloništa treba slijediti markaciju za Bili Kuk. Staza se najprije spušta u vrtaču, gubi na visini 70-tak metara, da bi se nakon te točke počela uspinjati i izbija na križanje neposredno prije ulaska na stazu „Put Malog princa“. Na tom križanju treba nastaviti ravno. Od ove točke najprije se stiže u Dvore, zatim Konoba i Niska vrata, pa lijevo kroz Dvorska vrata, a nakon njih do Zdenkove jame, u koju se obvezno treba spustiti. Nakon Zdenkove jame slijedi silazak u Šušnjevac, pa Slipi klanac, Tisni klanac, Podkuk, silazak u Papratnjak, nakon kojeg se krivudavo penje kroz Krivi klanac nakon kojeg se silazi na Tonkina vrata i ubrzo na Stankina vrata. Tu počinje uspon na Kičmu. Nakon Kičme prolazi se kroz Nebeska vrata, nakon njih se hoda šumom, mijenja se smjer i ispod vrha Bili Kuk, vraća se na početnu točku obilaska staze Malog princa, a poslije nje se vraća natrag u PS Crnopac (Tatekovu kolibu).

Hoda ima oko 5 sati , 14 km i uspona/silaska 490 metara visinskih

Zahtjevnost izleta: Trasa je tehnički i kondicijski izuzetno zahtjevna!

Obavezna oprema: standardna pl.oprema, gojzerice, štapovi, zaštita od sunca, rukavice za prihvat sajli, kupaći i ručnik

Prehrana: hrana i piće iz ruksaka, obavezno ponijeti barem 3 litre vode

Nakon povratka do automobila, slijedi vožnja do Golubića –  spuštanje do rijeke Krupe, obilazak Kudinog mosta i Manastira Krupa. 

Prijave i informacije:  do ponedjeljka 1.8. na PD Strilež – prijave (viber) ili Maja Šnajder-Bursać

Vodič: Zvonimir Krmpotić

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu.