Program izleta za članove PD STRILEŽ

Tradicionalni Novogodišnji pohod na Špičasti vrh (702m) „Palačinka pohod“

 nedjelja 08.01.2023.

FOTO 2019  (MDK): Špičasti vrh 702m /pogled sa vrha na dolinu Kupe

Okupljanje:  Crikvenica – parking na obali

Polazak:   7:20 h osobnim automobilima iz Crikvenice do željezničke stanice (postaja Plase) uz nadoknadu troška prijevoza  vozačima (0,23 EUR/km ili 1,70 kn/km, trošak se dijeli na svih u automobilu).

Vlak iz Plasa kreće u 8:09h. Cijena karte u jednom pravcu 4,56 EUR (34,36 kn)

Povratak:  u  večernjim  satima (vlak iz Brod Moravica u 16:45h).

Špičasti vrh (HPO) dobio je ime po svojim strmim stranama. Nalazi se na grebenu koji ga povezuje s Levešnim vrhom, a odlikuje se neobično lijepim vidicima na dolinu Kupe. U dolini je niz naselja, od kojih su neka na hrvatskoj, a neka na slovenskoj strani.

Brod Moravice prvi put se spominju u ispravi Bele IV. 1260. g. Brodmoravička župa je osnovana u 14. stoljeću te se ubraja u jednu od najstarijih u Gorskom kotaru. Crkva sv. Nikole. izgrađena je 1434.g U crkvi se nalazi desetak nadgrobnih ploča iz 18. stoljeća, a smatra se kako je u crkvi sahranjen i netko iz obitelji Zrinski. Turci su u 15. i 16. stoljeću prodrli na šire područje Brod Moravice, a kasnije knezovi Zrinski i Frankopani naseljavaju svoja imanja došljacima iz Primorja, Bosne i drugih krajeva. Krajem  16. stoljeća kulu Turanj dao je  izgraditi knez Zrinski za obranu od Turaka.  Kula je napravljena od kamenih blokova, imala je tri etaže s puškarnicama i pokretnim drvenim stubovima. Služila je i kao komunikacijska točka za prijenos zvučnih i svjetlosnih signala (zvonom, rogom i luči) da bi se iz smjera Ogulina prema Kupskoj dolini dojavio iznenadni prepad turskih uhoda i pljačkaša. U 19. stoljeću preuređena je u zvonik i unutar njega se mogu vidjeti uniforme, replike oružja i fotografije sakralnih objekata kojima obiluje općina.

Turanj se ubraja u najstariji povijesni objekt Gorskog kotara.

Opis: Iz Crikvenice  se vozimo automobilima do željezničke postaje Plase. U 8h imamo vlak kojim se vozimo do Brod Moravica. Sudjelovat ćemo na tradicionalnom Novogodišnjem pohodu kojeg organizira PD Vršak. Okupljanje u Moravičkim Selima kod crkve, nedaleko od Brod Moravica, od 09.30 – 10.00.

Trajanje pohoda: Moravička Sela – Špičasti vrh: 45 min.

Akontacija 7€ uključuje piće dobrodošlice, suvenir  “Palačinka pohoda”, dvije palačinke, kuhano vino ili čaj.

Od Brod Moravica do vrha treba cca 1:45h

Zahtjevnost izleta: tehnički nezahtjevno, kondicijski nezahtjevno (cca do 4h  aktivnog hodanja),

Obavezna oprema: standardna pl. oprema primjerena godišnjem dobu

Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica HPSa; osobna,  zdravstvena iskaznica,

Prehrana: iz ruksaka, lokalni ugostiteljski objekti (piće)

 

Prijave i informacije: Strilež prijave  (viber), molim napisati u poruci da li ste spremni  voziti

Vodiči: Mirjana Dražul-Kraljić tel 091 958 4154,

Napomena: ovisno o vremenskim prilikama  moguć je otkaz/odgoda  izleta ili promjena plana izleta. Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene   psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu.