Program izleta za članove PD STRILEŽ

7.4.2024.

Sudjelovanje na 15. tradicionalnom  pohodu na Zarin, 828 m ili uspon na Staro Brinje, 843 m u organizaciji PD škamnica iz Brinja

FOTO MDK : vrh Zarin, , stari grad Sokolac, vrh Staro Brinje

Polazak: nedjelja  07.04.2024. u   7:30 h  iz Crikvenice  (autobusni kolodvor), Novi Vinodolski 7:45h

               (autobusni kolodvor). Povratak:  u večernjim  satima  do 20h

Troškovi izleta: učešće u prijevozu  EUR 15 (mini bus 21+1) . U slučaju odustanka od izleta novčana

uplata za prijevoz neće se vratiti ukoliko se ne nađe zamjena.

U svjetlu proslave 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj PD Škamnica organizira 15. tradicionalni pohod na ZARIN  ili uspon na  Staro Brinje .

Stari grad u Brinju, poznat i kao Sokolac, jedan je od važnijih sačuvanih plemićkih gradova u Hrvatskoj, sjedište krčkih knezova. U arhivskim dokumentima Brinje se prvi put spominje 1343. g u pismima Bartola VII. i od tada je povezano s obitelji Frankopan. Početkom 15. st na uzvisini u središtu naselja Nikola IV. dao je izgraditi novu utvrdu. Sve do 1528. g Brinje je, uz kraći prekid tijekom vladavine kralja Matije Korvina, bilo u posjedu članova obitelji Frankopan, a 1536. postalo je dijelom sustava utvrda Vojne krajine. Stari grad u Brinju napušten je još prije raspuštanja Vojne krajine potkraj 19. st i od tada počinje njegovo ubrzano propadanje. Znatno je stradao i u potresu 1917. te u urušavanju zapadnoga pročelja kapele 1963. godine.

Opis pohoda (info raspis PD Škamnica): Okupljanje u Brinju od 9 do 10 h na novoj-staroj placi, prijava sudionika, pozdravni govor, te polazak na ture. Pohod započinje u 10h ( 2 grupe)

 Prva će  se grupa uputiti uobičajenom stazom na Zarin. Kratko hodanje asfaltnom cestom uz razgledavanje poučnih ploča. Od ulaza u šumu, oko 1:30h je do vrha odakle se lijepo vidi Brinje. Odlazak do vidikovca Kozjaka, 10 min od vrha Zarina s pogledom na jug, Brloško jezero i Gusić polje. Povratak u Brinje traje 1:30h. Vraćamo se istim putem, preko starog grada Sokolca uz razgled kapele Presvetog Trojstva, uz stručnog vodiča. Prijeći ćemo preko starog mosta koji je izgrađen 1800.g. na trasi Jozefinske ceste, do spomenika mineru (zanimanju mnogih starih Brinjaka).

Druga će se grupa prijevozom prevesti do kraja sela Lučana (oko 4 km) gdje je početak staze prema Starom Brinju (KT Ličkih gorskih bisera) Za oko 1,30h stići ćemo do vršne stijene Starog Brinja. Nakon kratkog odmora povratak je istom stanom  u Brinje. I ova grupa će nakon povratka u Brinje ići u obilazak starog grada Sokolca.

Potom ćemo se svi sakupiti na novoj-staroj placi. Dolazak se očekuje od 14–15h. Nastavit ćemo druženje uz ručak, čuveni brinjski i  glazbu za dobro raspoloženje.

Zahtjevnost izleta: tehnički i kondicijski nezahtjevno

Obavezna oprema: standardna pl. oprema primjerena godišnjem dobu.

Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica HPSa s markicom za 2024.; osobna,  zdravstvena iskaznica,

Prehrana: iz ruksaka, mogućnost ručka u Brinju u organizaciji PD Škamnica (fažol EUR 5) i konzumacije pića

Prijave i informacije: Strilež prijave  (viber), Mirjana Dražul-Kraljić tel 091 958 4154

Vodič: Mirjana Dražul-Kraljić tel 091 958 4154, vodiči PD ŠKAMNICA

Napomena: ovisno o vremenskim prilikama  moguć je otkaz/odgoda  izleta ili promjena plana izleta

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene   psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na

osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa  izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu.