Nakon velikog požara koji je 23. i 24. srpnja 2012. g. poharao šumsko zaleđe Crikvenice, na inicijativu nekadašnjeg člana Strileža, ali i dalje aktivnog planinara, Ivice Smirnova, odlučeno je da se i PD Strilež na neki način uključi u pružanje pomoći gladnim životinjama na opožarenom području. Nisu planinari samo ljubitelji planina, već prvenstveno ljudi koji vole prirodu i stoga je odlučeno da se izvanredno potroši nešto od skromnih sredstava  društva za kupnju kukuruza u zrnu.  

U požaru je izgorjela sva trava uz planinarima omiljene staze  na /i prema Dreninu,  hrane za divljač nema, ali zbog postojanja dviju lokava uz trasu vodovoda, životinje se i dalje zadržavaju tu jer je to jedina dostupna voda na širem području. Svi prirodni izvori vode odavno  su presušili jer kiša na ovom području nije pala više od dva mjeseca.

Bez obzira na nesnosnu vrućinu na +35 °C, dva Striležovca su, uz pomoć još dvojice prijatelja, u petak 03. kolovoza 2012. g. prenijeli na leđima svaki po vreću kukuruza od 25 kilograma duže od kilometra i napravili 2 zaštićena hranilišta.

Nakon nekoliko dana životinje su počele dolaziti i kukuruz polagano nestaje. 

 

– na slikama je stradali jazavac u požaru (imam i sliku zeca ali baš je grda)

– Ivica Smirnov, Martin Žarić sa prijateljima

– srna koja nije preživjela posljedice požara, mada joj se pokušalo pomoći

Tanja Malovoz