DUGI OTOK , 13-14.4.2019.

Subota 13.4.

Polazak iz Crikvenice sa autobusne stanice posebnim autobusom  u 6,30 sati. Vožnja autoputom do Zadra. U Zadru slobodno vrijeme za individualno razgledavanje. Po dogovoru ukrcaj u autobus i odlazak u trajektnu luku Gaženica gdje se ukrcavamo na trajekt koji kreće u 12 sati. Oko 13,40 dolazimo na Dugi otok u luku Brbinj.

Krećemo prema sjeverozapadu otoka gdje ćemo kraj mjesta Dragove razgledati vojnu podzemnu luku. Nakon toga odlazimo do najvišeg svjetionika na Jadranu u blizini mjesta Veli Rat. Svjetionik je prepoznatljiv po žutoj fasadi u čiju je gradnju, prema usmenoj predaji, utrošeno 100.000 žumanjaka.  Autobusom se vraćamo na središnji dio otoka te uz stručno vodstvo posjećujemo špilju Strašna peć. Do špilje se hoda oko pola sata makadamskom cestom, a razgled traje 45 min.

Iza toga krećemo u mjesto Luka gdje se u mirnoj uvali okruženoj borovom šumom nalazi hotel Luka u kojem ćemo biti smješteni i gdje imamo večeru i doručak.

Napomena: autobus nas iskrcava 500 m prije hotela, stvari će nam prevesti hotelski kombi , a mi ćemo pješice do hotela.

 

Nedjelja 14.4.

Ujutro poslije doručka ukrcavamo stvari u kombi, mi idemo pješice do autobusa kojim krećemo do kamenoloma na cesti Savar-Luka. Odatle se penjemo na vrh Orljak, (301 m, HPO vrh) oko 1 sat. Teren je kamenit pa preporučamo planinarske cipele. Vraćamo se istim putem, tako da svatko može preći dio puta i uživati u prekrasnim vidicima na okolne otoke te pričekati grupu u povratku.

Slikovni rezultat za telašćicaNakon toga autobusom odlazimo u PP Telašćicu gdje ćemo obići slano jezero Mir, strmce koji se uzdižu 200 m okomito iznad mora, prošetati dijelom od 69 km obale koja se nalazi u uvali prepunoj otočića, poluotočića i zaljeva. Ako ponesete povrće moći ćemo nahraniti i otočke magarce koji su ovdje pronašli utočište.

Po razgledu ukrcavamo se u autobus i odlazimo u Brbinj od kuda nam trajekt kreće u 19 sati. U luku Gaženica kraj Zadra stižemo u 20,40 sati te nastavljamo vožnju prema Crikvenici kamo stižemo u kasnim noćnim satima.

Cijena izleta ovisi o broju prijavljenih članova:  550 kn je okvirna cijena koja uključuje: prijevoz turističkim autobusom, polupansion u dvokrevetnim sobama u hotelu Luka, ulaznice u Strašnu peć i ulaznice  PP Telašćica.

Prijave sa uplatom akontacije od 300 kn na sastancima društva kod vodiča Marijane Mužević i blagajnika.  Kod uplate se bira mjesto u autobusu. Navedite s kim ćete biti u sobi.

Uz osobne dokumente, obavezno uzeti planinarsku iskaznicu s markicom za ovu godinu.

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.