KUKULJANOVO – PONIKVE , subota 16.3.2019.

 

Prijevoz: osobni automobili

Polazak iz Crikvenice u 13:30 sati. Okupljanje na parkingu kod OŠ Z.Cara ispod vijadukta.

Vožnja do Kukuljanova , od strane Bauhausa.

TEŽINA STAZA:. nezahtjevna staza cca 8 km; stijene oko Gradine traže nešto više spretnosti . Efektivnog hodanja 2 do 3 sata.

OPIS PUTA:

Hodati počinjemo u Kukuljanovu , 315 mnm i krećemo na poučnu stazu Ponikve koju je uredila TZ Bakra. Najprije obilazimo tragove prošlosti u obliku ostataka liburnske gradine smještene na uzvisini do koje vodi edukativna staza i s koje puca otvoreni pogled. Gradina je  na 350 mnm i do nje vodi put kroz kamenjar i stijene. Povratak istim putem do  križanja staza.  Potom slijedi spust  u Ponikve, 114 mnm i obilazak Studenci, Malog luga. Ponikve su poznate zbog nevjerojatnog krškog fenomena u kojem podzemne vode poplavljuju Mali i Veli Lug  i stvaraju jezero odnosno podvodni šumski svijet. Zadnjih dana jezero je bilo na području Malog luga.

Prema raspoloženju grupe, obilazimo Ponikve i dio ceste koja vodi prema Škrljevu u obilazak galerije na otvorenom . Naivni umjetnik Tihomir Ivančan od 2017.g. stvara Galeriju u prostoru oslikavajući  stijene.

Grupa bi se nakon odmora vratila ili istim putem ili okolnim  putem  u Kukuljanovo.

OPREMA: uobičajena planinarska oprema, obuća i odjeća prilagođena vremenskim prilikama (višeslojna odjeća), dovoljno tekućine,  zdravstvena i planinarska iskaznica. Hrana i piće iz ruksaka.

POVRATAK:  po dogovoru grupe

 


Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.