Program za članove PD Strilež

DANI PLANINARA DALMACIJE

3.-5.9.2021.

 

Petak, 3.9.2021.

Polazak posebnim autobusom sa autobusne stanice u 14 sati iz Crikvenice (i po potrebi autobus staje na stanicama do Povila) ,  vožnja autoputom Žuta Lokva – Vrgorac uz kraće pauze.

Smještaj u hotel Prvan u Vrgorcu, večera, slobodno ili program domaćina u obližnjem gradskom parku.

Subota 4.9.2021.

U koliko se netko od naših članova želi pridružiti planinarskom programu kojeg organizira HPD Vrgorac, umjesto doručka će dobiti lunch paket, a polasci su u 6:30 za Vrgoračko gorje / u 7 sati turu po Biokovu / u 7:30 sati za Drveničke stine ; s prijevozom u organizaciji domaćina.

Mirjana Dražul – Kraljić je naša vodičica za grupu koja će se nakon doručka uputiti na Matokit/Sv.Rok.

Odlazak autobusom do Ravča od kuda kreće planinarski uspon, a spust je grebenom do Vrgorca.

Matokit – vrh Sv. Rok, KT HPO 19.10., 1062 m

Sv. Rok je najviši vrh Matokita, osamljenog  brda strmih strana sjeverozapadno od Vrgorca. Iako je  brdo dugo samo oko 8 kilometara , vrlo je strmo i razmjerno visoko u odnosu na okolna brda. Od Ravče  do vrha treba tijekom 3 sata hoda svladati oko 700 metara visinske razlike. Sam Sv. Rok je lijep kameniti vrh s ostacima kapele sv. Roka s kojega se pruža širok vidik na sve strane. Stjenoviti greben Matokita koji oštro dijeli dvije strane planine predstavlja najslikovitiji dio cijelog Matokita i tim grebenom bi se vraćali prema Vrgorcu.

Ukupno potrebno 6 i pol do 7 sati: Ravča – Sv.Rok – Vrgorac

 

Za one koji ne bi išli na teže planinarske ture, prema preporuci domaćina, slijedi nakon kasnijeg doručka  obilazak Vrgorca, rodnog grada Tina Ujevića, uspon  na tvrđavu Gradina i Vrgorske kule  i odlazak  autobusom do Etno sela Kokorići.

U poslijepodnevnim satima domaćini su predvidjeli ručak za sve sudionike (15-17 sati) iza kojih slijede sportske igre i zabavni program. Vrijeme večere u hotelu ćemo dogovoriti na licu mjesta.

 

Nedjelja 5.9.2021.

Nakon ranog doručka, napuštamo Vrgorac i odlazimo autobusom do Gradca na moru, udaljenom cca 40 km. Grupa A kreće na planinarenje od magistrale , a ostali se spuštaju u centar mjesta – slobodno vrijeme za kupanje i ručak u vlastitom aranžmanu.

Rilić – Sv. Ilija,  KT HPO 19.6., 773 m

Sv. Ilija nalazi se neposredno iznad Gradca, na brdu Grabovici. Zahvaljujući svojemu položaju pregledan je vidikovac na Baćinska jezera, poluotok Pelješac, otoke Korčulu, Mljet i Hvar, a na drugu stranu pogled je na veliko prostranstvo Biokova.

Gradac – groblje – prijevoj na putu za Staševicu – Sv. Ilija 2.15 h

Ukupno potrebno oko 6 sati

Vožnja do 40 km udaljene Makarske , kraća pauza .

Polazak kući u popodnevnim satima , vožnja autoputom uz potrebna stajanja.

Vodiči: vodiči PD Strilež i HPD Vrgorac

Cijena polupansiona u hotelu Prvan, Vrgorac je 35 EUR, ukupno 70 EUR (oko 525 kn)

Cijena prijevoza posebnim autobusom za  30 prijavljenih je 330 kn

Potrebna je uobičajena planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima, za planinarske ture ponijeti svoju hranu i piće.

 

PROGRAM U ORGANIZACIJI HPD „VRGORAC“ :

 

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene psihofizičke uvjete zasigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s  planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu.