znakPD STRILEŽ za svoje članove organizira izlet 

MITSKO – POVIJESNA STAZA   TREBIŠĆA – PERUN                    

Uskrsni  ponedjeljak 28.03.2016.

Mošćenička Draga – Potoki – Trebišća – Potrebišća – vrh Perun (880m) – Mošćenička Draga

 

Polazak : 8 sati  s parkinga kod  autobusne stanice u Crikvenici. Prijevoz osobnim automobilima uz nadoknadu troška vozačima

 

U Mošćeničkoj  Dragi krećemo po  MITSKO-POVIJESNOJ STAZI «TREBIŠĆA – PERUN», ukupne duljine 15 km ; vrijeme potrebno za obilazak u oba smjera je oko 6 sati.

 

Na istočnim padinama Učke, iznad prekrasne plaže Mošćeničke Drage, proteže se dubok i tajnovit klanac koji u svome hladu skriva priču stariju od tisućljeća. Dugo je postojala slutnja da su ovi obronci Učke bili od posebna značenja za prve slavenske doseljenike na Kvarner. Danas znamo da je to mjesto gdje su se odvijala mitska zbivanja na kojima su počivali ciklus života i prirodne mijene od presudne važnosti za ljudski opstanak.
    Mitsko-povijesna staza Trebišća – Perun približit će  nam tko su zapravo Slaveni, što danas znamo o tome odakle su i zašto su došli na ovo područje, te kakva su bila vjerovanja prema kojima su krojili život. Na poučnim tabelama je izložena priča o tome kako su tragovi te drevne prošlosti preživjeli tisućljeće nemirne povijesti da bi danas, djelić po djelić, bili sastavljani u ono što znamo o svetoj prirodi ovog prostora.
   Staza prolazi kroz netaknutu prirodu i očuvane zaseoke kanjona Potoške vale do vrha Perun (880 m)
) na kojem nas dočekuje Perunov kip, a Perun je prikazan u jednom od najčešćih tradicionalnih prikaza – s četiri strane – jer s vrha planine motri sa svoja četiri lica na sve strane svijeta.


nadmorska visina: 10 – 880 m
dužina staze : 15 km,  tehnički nezahtjevno, kondicijksi nešto zahtjevnije
vrijeme obilaska : 6 do 7 sati hoda

Povratak: u kasnim poslijepodnevnim satima

U slučaju lošeg vremena, ili premalog broja zainteresiranih, izlet se neće održati!