Bojinac – Bojin kuk (1110 m)

nedjelja 3. 9. 2017.

Bojinac

Bojin kuk najviši je vrh Bojinca, koji je zbog svojih vapnenačkih kukova iznimno privlačan mnogim planinarima te zbog čije je pitoreskne ljepote proširena sama granica nacionalnog parka Paklenica. Iako vrlo posjećen, uspon na sam vrh nije jednostavan i podrazumijeva iskustvo i sigurnu nogu.

 

Plan puta:

Polazak: Predviđeno je okupljanje na benzinskoj crpki pokraj parkirališta na Petaku do 7.30 kada osobnim vozilima krećemo put juga magistralnom cestom do Starigrada u trajanju od 2 i pol sata . Putem je moguće stati na kavu na bilo kojem dijelu do ulaska u mjesto. U Starigradu skrećemo lijevo prema Rujnu prateći markiranu cestu. Vožnje do Rujna je nekih pola sata. Automobile ostavljamo na za to predviđenom mjestu kod samog skretanja za Bojin kuk.

Otud je 1 sat i 30 minuta hoda do prirodnog skloništa u stijeni gdje se putovi račvaju. Lijevo vodi kraća varijanta prema samom vrhu koja se nakon 10 min opet razdvaja na lakši i teži pristup. Teži je kraći i sajlama osigran do pod sam vrh. S vrha Bojina kuka pružaju se prekrasni vidici svud uokolo. S kuka se vraćamo varijantom puta kojom se nismo popeli.

Ukupno trajanje izleta je okvirno 5 sati.

U povratku se možemo okrijepiti u Starigradu ili putem u nekom od restorana / kafića.

Povratak u Crikvenicu bio bi u ranijim večernjim satima.

 

Potrebno je ponijeti hranu u ruksaku i dovoljnu količinu tekućine kao i odjeću prilagođenu vremenskim uvjetima i  kretanju u planini.

 

Napomena: uspon je zahtjevan i sajlama osiguran pa je uputno ponijeti pojas ili ferata set za one manje sigurna koraka.

U slučaju kiše, izlet se odgađa.

Vodič: Iva Halasz

 

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.