Program izleta za članove PD Strilež : PREMUŽIĆEVOM STAZOM OD ZAVIŽANA DO ALANA
5.7.2020. – nedjelja

8 sati polazak posebnog autobusa iz Crikvenice, sa autobusne stanice i sa usputnim stajanjima : magistrala Selce, autobusna stanica u Novome, magistrala Povile, Senj.

Oko 10 sati –  polazak sa Zavižanskog parkinga 

Grupa A i B kreću zajedno: Zavižanskom cestom 1,5 km do početka Premužićeve staze, kod drvene tabele sa istaknutim smjerokazom gdje se skreće.

 

Premužićeva staza je planinarski put koji prolazi najljepšim predjelima Velebita. Mi ćemo proći dio koji u dužini od 16 km vodi kroz NP Sjeverni Velebit od Zavižana do Alana, a staza ima minimalne visinske razlike – do 70 metara. Proći ćemo najljepšim predjelima Sjevernog Velebita, uživati u pogledima na more, otoke, diviti se vrhuncima sjevernog i srednjeg Velebita, prolaziti područjem strogog rezervata Hajdučki i Rožanski Kukovi.

Grupa A će se uspeti na najviši vrh Rožanskih kukova Gromovaču 1676 m (HPO vrh).  Do vrha ima 240 m dužine i 70 m visinske razlike. Uspon je kratak  i oštar, po kamenjaru i kroz klekovinu. Vrh je označen na kamenu natpisom imena i istaknutom visinom. Žig je ugrađen u kamen u neposrednoj blizini vrha. Gromovača  pruža nezaboravan pogled prema moru i na  kameni labirint Velebita. B grupa nastavlja stazom dalje.

Oko 13 sati, pola sata pauze kod Rossijeve kolibe. A grupa će se još jednom odvojiti i  popeti  na Crikvenu,  1 641 m,  koja je kameniti vrh visinske razlike 30 m u odnosu na stazu. Uspon nije zahtjevan,a vrh je označen natpisom s imenom vrha. Žig se nalazi na početku uspona. Vidik s vrha je otvoren u svim smjerovima i nezaboravan kao i svi drugi sa Sjevernog Velebita.

Poslije Crikvene, staza se oštrije spušta, ulazi u visoku bukovu šumu, da bi u podnožju Seravskog vrha izišla na travnatu zaravan. Nakon nje, ponovo ulazi u bukovu šumu sve do PD Alan.                                                                                                                  

Hoda : 6 do 7 sati

Napomena: Članovi koji ne žele ili ne mogu proći cijelu stazu mogu ostati na Zavižanu, individualno se popeti na Zavižansku kosu, posjetiti Botanički vrt, uživati ispred doma na Zavižanu i nakon toga autobusom doći po ostatak grupe na Alan. Moguć je posjet muzeju Kuća Velebita u Krasnu o čemu ćemo se usput dogovoriti (radno vrijeme je do 16 sati).                                                                                                                                           

Polazak sa Alana: oko  18 sati.  Vožnja do Krasna traje oko sat vremena. Pauza za večeru: oko sat vremena. Menu je 50 kn i plaća se individualno: juha, pljeskavica punjena krasnarskim sirom, krumpir, salata, kolač

Dolazak u Crikvenicu  oko 21:30 sat    

Cijena prijevoza : 70 kn, plaća se na sastanku društva četvrtkom. Ulaznica u NP Sjeverni Velebit je 30 kn , uz važeću planinarsku iskaznicu za 2020.g. koju treba imati kod sebe

Hrana i piće za cijeli dan : iz ruksaka; obavezno ponijeti 2 do 3 l vode!!

VodIči: Zvonimir Krmpotić

            Irena Vretovski, Mirjana Dražul Kraljić, Laura Jurin

Prisutni na pohodu dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima. Opremu prilagoditi vremenu i godišnjem dobu.Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. U slučaju lošeg vrimena izlet se otkazuje!