TULOVE GREDE – CEROVAČKE ŠPILJE

Nedjelja 08.04.2018.

Fotografija Zorana Uzelca PhoVidee.

POLAZAK: posebnim autobusom sa autobusne stanice u  Crikvenici   u 06:30 sati

 

TEŽINA STAZA: Kondicijski nezahtjevno, tehnički mjestimice zahtjevno.

OPREMA: uobičajena planinarska oprema, čvrsta obuća i odjeća prilagođena vremenskim prilikama, dovoljno tekućine (2 litre), prva pomoć, zdravstvena i planinarska iskaznica .

Prehrana iz ruksaka.

CIJENA: autobus  140 kn, ulaznica za obje špilje je 50,00 kn

OPIS PUTA: Tulove grede

          Po potrebi, autobus će kupiti putnike u Selcu, Novome. Vožnju nastavljamo preko Senja i autocestom kroz Liku, pa do Obrovca. Uspon  "Majstorskom" cestom iz 19. stoljeća, preko tunela Sv. Rok (dio 6,5 km dobra bijela cesta) do Burobrana.

            Tulove grede, čudnovati krški fenomen koji se nalazi u Parku prirode Velebit. Duge su 1 km s najvišim vrhom 1120 m. Ovu formaciju čine tornjevi, stupovi, pukotine i žljebovi s travnatim podnožjem. Radi svog slikovitog izgleda, lokacije su korištene pri snimanju serije filmova o izmišljenom indijanskom poglavici Winnetou. Na burobranu postoji njegov poštanski sandučić ako mu želite pisati.

            Staza započinje travnatim terenom te zalazi u stijene. Dolazimo do "amfiteatra", zaravni okružene stijenama, gdje postoje skloništa sagrađena za domovinskog rata budući su Tulove grede bile važan položaj Hrvatske vojske.

            Od amfiteatra do vrha staza je tehnički zahtjevna i neosigurana i  potrebna je izrazita spretnost i planinarsko iskustvo. Ne preporučuje se penjanje u mokrim, vlažnim ili vjetrovitim uvjetima. Planinari koji se odluče na penjanje, čine to na vlastitu odgovornost.

            Ukupna dužina staze je oko 3 km. Visinska razlika oko 240m. Procjena obilaska oko 4 sata. Na Tulovim gredama se nalaze 4 KT-e memorijalne obilaznice "Vila Velebita" Planinske satnije.

           Cerovačke špilje

          U blizini Gračaca, na padinama brda Crnopac, nalaze se Cerovačke špilje, otkrivene  prilikom izgradnje Ličke pruge 1924. godine. Spadaju u najveći, najpoznatiji i najznačajniji speleološki objekt u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje sa preko 7 km istraženih kanala. Za posjet je uređeno oko 800 m Donje ili Gornje špilje.

            Iznimno su bogate nalazima špiljskog medvjeda te ostataka "lovca na špiljske medvjede" od prije 20.000 godina.

            Temperatura u špiljama se kreće između 5 i 8 stupnjeva te se preporučuje toplija odjeća i pokrivalo za glavu. U koliko završimo na vrijeme s obilaskom Tulovih greda, trebali bi stići na razgled špilja u 16 sati.

PRIJAVE za izlet: na sastancima društva, uz uplatu prijevoza

VODIČI: Zoran Uzelac i Diana Matešić             

 

NAPOMENA: Prijavom na izlet svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje, da ima odgovarajuću opremljenost, uplaćenu članarinu HPS za 2018. g. te pristupa na vlastitu odgovornost. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, kao i procjene vodiča, moguće su promjene plana, prilagodba trase ili otkazivanje izleta.