Program izleta za članove PD Strilež
nedjelja 27.10.2019. : OBZOVA, HPO vrh 569 m i izvor Vele Rike

Polazak 7:30 sati iz Crikvenice – autobusna stanica

Prijevoz: posebnim autobusom/autima,  ovisno o broju prijavljenih

A grupa: OBZOVA

OPIS PUTA: 1:45 sat hoda do vrha i 1:30 sat do Drage Bašćanske 

Treskavac (315 m) – Veli Vrh (541m)  – Brestovica (555m) – Obzova (569m) – duljina oko 6 km, a spust je strm , dužine 3 km, prolazi kamenjarom i šumom, a završava u Dragi Bašćanskoj na visini od 60m.

Početna točka uspona je prijevoj Treskavac. Nakon prolaska rampe , hoda se po asfaltnoj cesti 1,5 km. Nakon toga staza skreće desno i nastavlja po oštrom kamenjaru prošaranom travom, te dovodi do raskrižja „Žičevo“ na kojem treba skrenuti polu desno. Od ovog križanja za 10 minuta laganog hoda dolazi se do sljedećeg raskrižja označenog kao „Kaljužina“ na kojem ponovo treba skrenuti desno za Veli Vrh i Obzovu. Od ovog raskrižja staza se strmije uspinje po oštroj kamenoj goleti  sve do Velog Vrha (541 m koji je označen gomilom kamenja u obliku piramide i geodetskim stupom. Dalje se ide do vrha Brestovica (555 m). Sa Velog vrha treba se spustiti desetak minuta do raskrižja „Na Hramčići“, gdje se nalazi istoimena lokva. Na ovom raskrižju treba nastaviti ravno.  Nakon 5 minuta spusta sa Brestovice dolazi se do još jedne lokve i raskrižja zvanog „Lokvić“. Gledano iz pravca dolaska: lijevo se odvaja staza koja vodi za Plakaru i Bašćansku Dragu, desno za Malu Brestovicu, te ravno za Obzovu. Od ovog raskrižja za 20 minuta strmijom stazom uspinje se prema vrhu Obzova, prolazeći pored i preko suhozida sve dok ne stigne na vrh Obzove (569 m). Ovaj vrh, kao i ostali vrhovi oko Obzove označeni su gomilom kamenja u obliku piramide. U podnožju kamene piramide postavljena je mramorna ploča na kojoj je ispisan naziv vrha i nadmorska visina. Na istoj ploči ugrađen je i žig.

Sa vrha pruža se lijep pogled na sve strane. Lijepo se vidi najveći dio otoka Krka, Riječki zaljev i Učka, otoci Cres i Lošinj i njihovi najviši vrhovi (Sis i Televrin). Također se lijepo vidi Velebit i naselja ispod njega. Sa vrha Obzove treba slijediti oznaku za Dragu Bašćansku. Staza se spušta preko kamenjara dok ne uđe u šumu iznad Drage Bašćanske.

 

 

 

IMG_20191006_101329B grupa: Žanacizvor Vele Rike, kružno

OPIS PUTA: Početna točka planinarenja je kod restorana Mošuna (1,7 km ispod Treskavca) na 200 mnv. Kratak uspon po asfaltnoj cesti, a onda slijedi 3 km planinarske staze do izvora Vele Rike, bez većih visinskih razlika. Neposredno prije izvora, obići ćemo ogromni hrast , star barem 400 godina. Ovisno o rasoloženju prijavljenih i vremenskim uvjetima moguć je uspon na Mali Hlam, 446 m. Nastavak dalje prema Valnišću po biciklističkoj stazi koja je predivan vidikovac na Kvarner. Biciklistička staza se spušta do asfaltne ceste kojom se vraćamo do početne točke.

 

Dužina: oko 13 km (bez uspona na Mali Hlam)  , hoda oko 4 i pol sata

Oprema: uobičajena planinarska primjerena dobu godine, zaštita od kiše, vjetra.

Hrana i piće iz ruksaka. U restoranu Mošuna moguća okrjepa.

Vodiči će biti određeni naknadno.

Prijave na sastanku četvrtkom.

 

Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke I tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti,moguće su promijene plana ili potpuno otkazivanje izleta.