Klek (HPO vrh) 1181 m i Zavičajni muzej u Ogulinu (HPO žig)

Putovanje u svijet bajki i carstvo Klečkih vještica

Polazak: u nedjelju 27.06.2021. sa autobusne stanice u Crikvenici u 7 sati

            Selce, ukrcaj na stanici na magistrali, Novi – autobusna stanica u 7:15 h

Prijevoz: posebnim autobusom (prijevoz za članove PD Strilež je besplatan !! )

          Klek, kolijevka hrvatskog planinarstva je 1181 m visoki istaknuti stjenoviti vrh na istočnom rubu masiva Velike Kapele koji poput velikog diva mirno sniva iznad grada Ogulina. Mnoge priče i legende su vezane uz Klek, a  najpoznatiji je kao sijelo Klečkih vještica. Sa vrha su prekrasni vidici na sve strane, na jezero Sabljaci i na grad Ogulin. Ogulin, grad nastao oko Frankopanske utvrde iz kraja 15. stoljeća iznad Đulinog ponora poznat je i kao rodno mjesto Ivane Brlić Mažuranić. U Frankopanskoj utvrdi se nalazi Zavičajni muzej sa vrijednom Alpinističkom zbirkom i mnogim izlošcima iz povijesti hrvatskog planinarstva ,a  u dvorištu je Ivanina kuća bajke, jedinstven u svijetu multimedijalni i interaktivni muzej. Odmah pokraj utvrde je Dvorac Frankopan u kojem je danas hotel i restoran.

 

Opis puta:  vozimo se preko  Breza i Jasenka prema Ogulinu. Zaustavljamo se u Bjelskom ( 626 m ) od kuda kreće naš uspon Poučnom stazom na Klek. Na početku staza vodi preko livade, a zatim ulazimo u stoljetnu bukovu šumu i lagano po hladovini nakon otprilike sat vremena ulazimo u carstvo Klečkih vještica i  dolazimo do Planinarskog doma Klek  (1000 m ) pod samim vrhom.    Od doma vodi staza na vrh Kleka ( 1181 m) .Staza je djelomično osigurana sajlama, a djelomično se koristi i rukama pri usponu na sami vrh. Uspon od doma do vrha traje oko pola sata.

Tko ne želi na  vrh može ostati ispred doma (dom je otvoren i opskrbljen je pićima). 

Nakon povratka sa vrha i kratkog odmora ispred doma spuštamo se do autobusa i idemo u Ogulin.

Imamo dogovoreni razgled Zavičajnog muzeja u Ogulinu u kojemu je uz ostalo i veoma zanimljiva Alpinistička zbirka, a članovima koji imaju HPO obilaznicu i obavezni pečat. Zatim ćemo nakratko odlutati u svijet mašte u Ivaninoj kući bajke. Ostat ćemo još malo u povijesti jer nas čeka

ručak u dvorcu Frankopan. Povratak u stvarnost u večernjim satima.

 

Staza: kondicijski nezahtjevna – obzirom na velike vrućine hodat ćemo lagano kroz šumu markiranom stazom ; tehnički zahtjevniji dio od doma prema vrhu – kratki dio osiguran  sajlama

Oprema:  planinarska oprema, cipele, štapovi, zaštita od sunca, dovoljno tekućine (mogućnost pića u domu) lagani obrok iz ruksaka, a ručak po želji u Dvorcu Frankopan u Ogulinu.

Obavezno uzeti osobne dokumente, planinarsku iskaznicu s markicom za 2021 godinu, zdravstvenu iskaznicu (zaštitnu masku za lice za  zatvorene prostore – muzej )

 

CIJENA IZLETA: Prijevoz   –    BESPLATAN  za članove PD Strilež

                            Program obilaska muzeja i kuće bajke – 42 kn

                            Ručak u dvorcu Frankopan  –  65 kn (goveđa juha, svinjsko pečenje u lovačkom umaku, pire krumpir)

Prijave na viber grupi STRILEŽ IZLETI  ( sve informacije ili ev. prijave ako niste na viberu vodiču Lauri Jurin , mob. 098 395 733)

 

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene psihofizičke uvjete za

sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s

planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene

programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu