Uspon  na Tuhobić  (HPO vrh, 1109 m) u nedjelju, 17.10.2021.g.

Plase-Tuhobić-Jelenčić-Zlobin

 

Okupljanje na Ininoj benzinskoj na obali u Crikvenici.

Polazak automobilima iz Crikvenice u 8.30 sati do Satničkog (u centra Hreljina, kod vatrogasnog doma skrećemo lijevo na usku cestu za Tuhobić – asfalt).

Težina: tehnički nezahtjevna, kondicijski srednje teška staza
Trajanje: 5 sati hoda , povratak u popodnevnim satima
Tuhobić je izdužena planina strmih strana, što se pruža primorskim rubom goranske visoravni, od Gornjeg Jelenja prema Fužinama, u dužini od oko 5 km. Osobito je zanimljivo da je ovdje izrazita i oštra granica između goranske i primorske vegetacije – ni na jednoj planini granica između goranskih šuma i primorskih krških terena nije tako oštra i upadljiva kao na Tuhobiću.  Pogled s vrha pruža se na Riječki zaljev, Učku, Snježnik, Risnjak i Medviđak.

Plan: Parkiramo automobile  na proplanku Satničko (660 m),  gdje je u kolovozu 1941. osnovana prva partizanska jedinica na području Primorsko-Goranske županije. Uspinjemo se po makadamskoj cesti u bukovoj šumi, prolazimo pored partizanskih spomenika i dolazimo do lovačke kuće. U nastavku uspona dolazimo na prijevoj između dva najistaknutija vrha grebena Tuhobić (Tuhobića i Jelenčića). Uspon  se nastavlja po grebenu Tuhobića, najprije vodi kroz visoku bukovu šumu, do izlaska na travnato-kamenitu čistinu gdje se otvaraju prekrasni vidici s lijeve strane na gotovo cijeli Kvarnerski zaljev s Učkom dok je sa desne strane divan vidik na NP Risnjak i niz drugih vrhova u daljini. Ovaj dio uspona u cijeloj dužini vodi po grebenu sa stalno otvorenim vidicima i jedan je od ljepših u Hrvatskoj.

Na vrhu se  zadržavamo, slikanje i ručak iz ruksaka. Spuštamo se istim putem prema Satničkom. Put je dobro označen i jednostavan za snalaženje.

Obavezne su čvrste cipele (gojzerice), planinarski štapovi,  odjeća primjerena vremenu i 1,5 l tekućine za piti.

Prijave i informacije: Irena Vretovski (0981671969, Viber grupa STRILEŽ PRIJAVE )

 

Prisutni na pohodu dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo promjene satnice i rute ovisno o okolnostima. Opremu prilagoditi vremenu i godišnjem dobu. Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost.