Preradovićev vrh – špilja Vrelo ,nedjelja 1.9.2019.


Polazak: u 8 h
Mjesto polaska: Crikvenica, Inina benzinska na obali
Težina: šetnica + lagana planinarski markirana staza
Trajanje hoda: sveukupno 3 do 4 sata hoda – izlet  je za sve planinare


Opis: Iz Crikvenice vožnja preko Hreljina za Zlobin i Fužine. Jutarnja kava u Fužinama. Hodamo od centra Fužina do odmorišta Čoka uz jezero Bajer. Uspon na Preradovićev vrh (892 m), s kojega se pruža prekrasan pogled na jezera Bajer i Lepenicu, Ličko polje, mjesta Lič i Fužine.

Staza do vrha izgrađena je već u 19. stoljeću i to je bilo prvo uređeno šetaliąte u fužinarskom kraju.  Pauza na vrhu. Nastavak puta "Stazom jelena" do špilje "Vrelo".

Špilja Vrelo u Fužinama otkrivena je slučajno prilikom izgradnje akumulacijskog jezera Bajer. Starost joj se procjenjuje na 3,5 – 4 milijuna godina. Dugačka je samo 300 metara,ali je izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima pa je nazivaju i "Postojna u malom". Osobitu vrijednost i atraktivnost špilji daje voda – na pedesetak metara nalazi se gorski izvor, jezero i ponor.  Bistar i hladan gorski potok je iz porječja rijeke Ličanke i u izrazito kišnim razdobljima poplavljuje špilju. Špilja je uređena za posjete i obnovljena rasvjetom i pješačkom stazom s mostićima 1998. g. Zbog blage konfiguracije terena, bez stepenica, jedina je turistički uređena špilja u Europi koju mogu posjetiti svi uzrasti, djeca, stariji pa čak i invalidi u kolicima.

Nakon razgledavanja špilje, šoferi će otići po aute u centar Fužina. Nastavak vožnje do nekoliko kilometara udaljenog „Roswell City“ . Kako se treba proći i 2 km makadamske ceste, prema dogovoru možemo ostaviti automobile i ranije i dio puta prošetati. Nakon kraćeg zadržavanja, povratak u Fužine i nastavak prema Liču i Ravnu gdje možemo ostati na ručku u Vagabundinoj kolibi.

Prijevoz: automobili (nadoknada troška šoferima za cca 90 km)

Povratak: prema dogovoru, u popodnevnim satima
Cijena:  špilja 20 kn , Roswell City 20 kn
Oprema: Osnovna planinarska oprema.
Napomena: Hrana i piće iz ruksaka! Mogućnost ručka u Fužinama ili na Ravnu.
Izlet organizira: Tanja Malovoz

 

Prijavom na izlet, svaki učesnik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa

izletu na vlastitu odgovornost. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti,moguće su promijene plana ili potpuno otkazivanje izleta.